ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ: "телефонні терористи" дзвонять з Росії (оновлено)

За останній тиждень зафіксовано 28 дзвінків про замінування.

СБУ: "телефонні терористи" дзвонять з Росії (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Служба безпеки України встановила, що більшість телефонних дзвінків про замінування надходить із Росії.

Як повідомляють на сайті СБУ, різке зростання випадків "телефонного тероризму" - наслідок спецоперації, розробленої російськими спецслужбами.

Правоохоронці встановили, що зловмисники, використовуючи спеціалізоване телекомунікаційне обладнання, організували маршрутизацію міжнародного трафіку поза центрами комутації. За допомогою IP-телефонії вони маскували виклики під звичайні місцеві телефонні розмови із заміною оригінального номера абонента.

"Саме так з території країни-агресора, тимчасово окупованих і анексованих територій України надходили хибні телефонні повідомлення про мінування об'єктів критичної інфраструктури і місць масового перебування людей у різних регіонах України. Тільки за останній тиждень зафіксовано 28 таких повідомлень", - сказано в повідомленні.

Дії телефонних терористів кваліфікують за статтею 259 Кримінального кодексу України. Згідно із цією статтею, неправдиве повідомлення про мінування будь-яких об'єктів власності карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. За повторний такий дзвінок зловмисника можуть засудити до позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років.

Оновлення. Прес-служба поліції, своєю чергою, повідомила, що з початку року в Україні було 594 неправдивих повідомлень про загрозу вибухів. Переважно "мінують" адміністративні будівлі органів влади (189), житлові будинки (88) і об'єкти транспортної інфраструктури (74).

Перевірка таких повідомлень вимагає залучення значних сил поліції, в тому числі вибухотехніків, кінологів. Окрім того, іноді доводиться перекривати рух або евакуювати громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram