ГоловнаСуспільствоВійна

Керрі про розміщення миротворців ООН на Донбасі: Потрібно переконатися, що це не пастка

"Україна має право визначати своє майбутнє".

Керрі про розміщення миротворців ООН на Донбасі: Потрібно переконатися, що це не пастка
Фото: пресс-служба президента

Екс-держсекретар США Джон Керрі побоюється, що розміщення миротворчої місії ООН у зоні бойових дій на Донбасі може бути небезпечним й виявитися пасткою.

Про це він заявив під час Ялтинської європейської стратегії (YES) у Києві.

"Щодо деяких сил ООН, необхідно переконатися, що це не пастка. Щодо контактної лінії - потрібно визначити, що це якась межа, це потрібно комплексно зробити, особливо щодо зовнішнього кордону. Ми повинні відразу зробити застереження, що "Мінські угоди" реалізовуються таким чином і Україна має право визначати своє майбутнє", - сказав Керрі.

Нагадаємо, що Україна вже два роки просить ввести миротворців на Донбас. На початку березня 2015 року президент Петро Порошенко підписав указ про звернення до Ради Безпеки ООН з проханням про введення миротворців на Донбас. Документ активував рішення РНБО "Про звернення до Організації Об'єднаних Націй і Європейського Союзу щодо розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки".

У червні 2015 року було прийнято закон, який регулює питання проведення на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки в частині розширення підстав для допуску і перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України.

Через рік Україна висловила подив у зв'язку з бездіяльністю Радбезу ООН у відповідь на прямий запит Києва про розгортання в окупованих регіонах Донбасу миротворчої місії ООН.

У вересні Порошенко має намір знову порушити це питання на сесії Генеральної асамблеї ООН. Україна готова на три варіанти введення миротворців: у вигляді поліцейської місії ОБСЄ, місії ООН і європейської поліцейської місії. Місія повинна перебувати на всій окупованій території Донецької та Луганської областей, у так званій "сірій зоні" і на українсько-російському кордоні.

5 вересня російський президент Володимир Путін заявив, що РФ внесе в Раду Безпеки ООН власну резолюцію про введення миротворчої місії на Донбас. При цьому він підкреслив, що Росія згідна на миротворців тільки на лінії розмежування, але не кордоні з Росією. Також він хоче погоджувати це питання з бойовиками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram