ГоловнаСуспільствоЖиття

Кримчанин Балух виступив у суді з останнім словом

"Я не хочу, щоб діти України дорікнули мені, що я зламався".

Кримчанин Балух виступив у суді з останнім словом
Владимир Балух
Фото: facebook.com/crimeahrg

Український активіст Володимир Балух виступив у "Роздольненському районному суді" Криму з останнім словом.

Про це повідомляється на сайті "Кримської правозахисної групи".

У своїй промові Балух зазначив, що причина його ув'язнення не в нібито знайдених у нього боєприпасах, а в його принциповій позиції щодо окупації своєї Батьківщини.

"Витоки цього всього не в якихось патронах, не в якійсь речовині, яка незрозуміло чому визнана судом як вибухівка, ніяких підстав для цього немає. Ухвалено рішення мене тут "опрацьовувати" з моменту окупації Криму. А ситуація навколо мене триває давно вже, напевно, з 1999 року, коли я вперше взяв участь у виборах не тільки як кандидат, але і як член окружної виборчої комісії. Відтоді я на всіх виборах працював у комісіях то дільничних, то окружних. Причина криється в принциповості моєї позиції", - сказав він.

Балух назвав суд щодо нього "яскравим прикладом того, як може працювати державна машина. Окупація Криму, за його словами, була лише "відправною точкою".

"У мене був вибір. Якщо б я наступив на горло власній пісні, забув свої принципи, то для того, щоб не сидіти у в'язниці, було досить визнати свою провину, морально зламатися. І ось цей персонаж, який сидить навпроти мене, він би не 5 років і 1 місяць просив, а якихось 2-3 роки, можливо, умовний термін", - сказав Балух.

"Так ось - я не хочу, щоб життя на землі припинялася, я не хочу, щоб мої нащадки, діти всієї України, звинувачували мене в тому, що я десь проявив слабкість. Так, були об'єктивні причини, нікому не хочеться переживати того, що я зараз переживаю. Будь-яку людину можна зрозуміти, але кращі роки свого життя я все-таки прожив, і в такому віці виявляти малодушність я собі дозволити не можу...", - додав він.

Нагадаємо, Володимир Балух - житель села Серебрянка Роздольненського району Криму. Після окупації півострова він публічно висловлювався про те, що включення Криму до складу Росії є незаконним. На знак протесту в березні 2014 він вивісив державний прапор України на даху свого будинку. Після цього "влада" півострова почала переслідувати його. Згодом прапор був зірваний, а його намагалися звинуватити в крадіжці запчастин від трактора Т-74 та автомобіля ВАЗ.

Пізніше співробітники російського ФСБ заявили, що на горищі будинку, де живе Балух, виявлені 90 патронів і кілька тротилових шашок. Балух був засуджений до виправних робіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram