ГоловнаСуспільствоПодії

Мешканці проблемних будинків перекрили Харківське шосе в Києві (оновлено)

У побудованих Войцеховським будинках вимкнули світло.

Харківське шосе в Києві в районі зупинки "Інститут хімії" з вечора середи перекрито мітингувальниками.

Заблоковано рух і автомобілів, і громадського транспорту - трамваїв і автобусів.

Протестують мешканці шести будинків, зведених київським підприємцем Анатолієм Войцеховським, який заснував будівельну піраміду.

У цих будинках, які досі були під'єднані до електропостачання за тимчасовою схемою, три дні тому вимкнули світло. Через це зникла і вода - у будинках використовують електронасоси.

Будинки давно ввели в експлуатацію, але не прийняли на баланс через порушення, тому постачання води і енергії здійснюються як на будівельний майданчик.

Фото: Макс Требухов

Оновлення 12:08. Радник мера Києва з питань благоустрою депутат Дмитро Білоцерківець повідомив, що проблемними є сім будинків у районі Дарницької площі. П'ять із них не введено в експлуатацію, ще два введено фіктивно, через рішення судів до 2014 року.

Через те, що будинків не здали в експлуатацію, електроенергію постачали за комерційним тарифом, рахунків не оплачують, тож накопичилися багатомільйонні борги. У результаті "Київенерго" відключило будинки.

Крім того, зазначив Білоцерківець, забудовник не під'єднав будинки до електропостачання за постійною схемою, а тимчасова не витримає навантаження взимку.

"Інших варіантів, окрім самоорганізації вкладників для вирішення цих проблем, немає. Так вчинили мешканці будинків по вул. Олевській, вул. Булгакова та ін. Місто в таких випадках надавало і буде надавати всесторонню підтримку, але не має права оплатити підключення будинків, які не на його балансі. Висновок: ошуканим вкладникам слід зайнятися самоорганізацією, скинутися і добудувати електромережі", - додав радник мера Києва.

Фото: Макс Требухов

Оновлення 14:52. Близько 14-ї години блокування Харківського шосе було припинено.

Тим часом компанія "Київенерго" повідомила, що загальний борг проблемних будинків, які розташовані на Харківському шосе, становить 3,3 млн гривень.

Угоду про електропостачання між забудовником і енергокомпанією було укладено лише на період будівництва. Фактично будинки ТОВ "Еверест плюс" по вул. Харківське шосе (ОСББ "Стародарницький", "Власне житло", "Сімейний затишок 24" і ЖБК "Флагман 10") є будмайданчиком. Незважаючи на заселення, будинки не введені в експлуатацію.

Відзначають, що зараз тривають переговори жителів зазначених будинків з представниками Київської міської державної адміністрації, забудовника та "Київенерго".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram