ГоловнаСуспільствоВійна

Бійця АТО затримали в Болоньї у справі про загибель італійського журналіста під Слов'янськом (оновлено)

Це військовослужбовець Національної гвардії Віталій Марків.

Бійця АТО затримали в Болоньї у справі про загибель італійського журналіста під Слов'янськом (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Італійські карабінери затримали в Болоньї колишнього бійця АТО, який підозрюється в причетності до загибелі італійського журналіста Андреа Роккеллі. Він помер від осколкового поранення 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська. З Роккеллі загинув також перекладач Андрій Миронов і поранено французького стрінгера Вільяма Рогульона.

Як повідомляє La Repubblica, затриманий - громадянин України і Італії. За версією слідства, підозрюваний виїхав в Україну в кінці 2013 року для участі в Майдані. Пізніше він увійшов до складу одного з добровольчих батальйонів Національної гвардії України. Слідчі припускають, що затриманий перебував на горі Карачун біля Слов'янська в той день, коли Роккеллі загинув у результаті мінометного обстрілу.

Оновлення 14.50. Заступник генерального прокурора Євген Єнін у фейсбуці повідомив ім'я затриманого - це Віталій Марків.

Фото: фотопроект "Якби не війна"

Він зазначив, що Генеральна прокуратура здивована цим рішенням.

"За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталося внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. Генпрокуратура вже звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази провини Марківа Віталія або його негайного звільнення", - заявив він.

Віталій Марків був добровольцем батальйону ім. Кульчицького. Народився в Хоросткові Тернопільської області. У 9-му класі з матір'ю і сестрою переїхав до Італії.

Оновлення 15:55. Координатор батальйону, народний депутата Андрій Антонищак в ефірі 112 каналу повідомив, що Марків досі служить у батальйоні Кульчицького на посаді заступника командира взводу. Його затримали 30 червня при в'їзді в Італію.

Депутат категорично відкидає звинувачення, які висувають Марківу в Італії.

"Ми аналізуємо, де його [журналіста] вбили, з колегами. Його не могли вбити з гори Карачун. Ще один момент: тоді не було на озброєнні мінометів, у нас було тільки стрілецьке озброєння ... Це нахабна, цинічна провокація. Не розумію європейської країни Італії", - заявив він.

Оновлення 19:51. У Національній гвардії України стурбовані арештом заступника командира взводу батальйону оперативного призначення імені Героя України генерала Сергія Кульчицького старшого сержанта Віталія Марківа.

"Офіційна інформація про затримання Віталія Марківа в Національну гвардію не надходила", - йдеться в офіційному повідомленні Нацгвардії.

Згідно з повідомленням, представники Нацгвардії спільно з Міністерством закордонних справ і Генеральною прокуратурою мають намір докласти максимум зусиль для надання допомоги Марківу.

Нагадаємо, що влада України заперечувала причетність до загибелі Роккеллі. Найближчі позиції сил АТО тоді дійсно були на горі Карачун, але протягом доби 24 травня українські силовики не застосовували міномети в цьому районі. Водночас протягом останньої доби терористичні групи в Слов'янську неодноразово проводили мінометні обстріли позицій українських силовиків, повідомляла тоді група "Інформаційний опір" (тоді це було основне джерело інформації про АТО).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram