ГоловнаСуспільствоВійна

Процес верифікації в'язнів за списками "ДНР" завершено

Зараз триває верифікація за списками "ЛНР".

Процес верифікації в'язнів за списками "ДНР" завершено
Фото: EPA/UPG

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини оголосив про завершення процесу верифікації громадян, які відмовляються від переміщення на територію окремих районів Донецької та Луганської областей у рамках обміну заручниками, за списками "ДНР".

Для списків "ЛНР" процес ще триває.

Про це повідомив представник уповноваженого з прав людини Михайло Чаплига в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Так, дійсно. Відбувається він за схемою такою самою, як було з "ДНР" - це коли під "парасолькою" ОБСЄ за участю офісу уповноваженого і за участю матерів цих осіб відбувається процес верифікації. Мається на увазі, що відбувається спілкування з особами, які попередньо були включені в списки "ЛДНР" і попередньо висловили незгоду з тим, що вони можуть бути передані тій стороні. Отже, щоб упевнитися, що ці заяви були зроблені без тиску, це свідомий вибір - залишатися на підконтрольній території, саме з цією метою здійснюється процес верифікації. Вже завершено процес верифікації за списками "ДНР", зараз відбувається верифікація за списками "ЛНР", - зазначив він.

Також представник омбудсмена зазначив, що цифри встановлено, однак він не має права їх озвучувати.

"Для "ЛНР" процес зараз відбувається. Ці цифри передаються до Мінська, і в рамках Мінського процесу будуть прийматися політичні рішення", - зазначив Чаплига.

Нагадаємо, 28 квітня на Донбасі почався процес верифікації полонених, узгоджений підгрупою гуманітарної Тристоронньої контактної групи в Мінську. Верифікація заручників мала стартувати ще 18 квітня, однак тоді представники бойовиків її зірвали.

"ДНР" і "ЛНР" утримують у полоні 128 осіб. У списку тих, кого вимагає звільнити ОРДЛО в рамках обміну полоненими, майже дві сотні людей, які хочуть залишитися на підконтрольній українській владі території. Переговори про те, хто підтвердить їх відмову, зайшли у глухий кут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram