ГоловнаСуспільствоВійна

Посол Іспанії вважає неможливим виконання Мінських домовленостей

"Гангстерський режим на території ОРДЛО не дозволить провести вибори", - переконаний дипломат.

Посол Іспанії вважає неможливим виконання Мінських домовленостей
Посол Испании в Украине Херардо Бугайо Оттоне
Фото: Reportero.info

Посол Іспанії в Україні Херардо Бугайо Оттоне вважає, що виконати досягнуті в Мінську домовленості неможливо.

Про це заявив під час роботи прес-клубу.

"Люди гинули на фронті, і необхідно було в будь-який спосіб припинити вбивства людей, і ось зробили ці угоди "Мінськ-2", але ми розуміємо, що вони нереальні, вони неможливі для виконання, але в той час вони зіграли свою роль - вони припинили масову загибель людей", - сказав посол.

Оттоне також зазначив, що Мінські домовленості передбачають вільні вибори на Донбасі, згідно з українським законодавством і під наглядом західних інститутів і ОБСЄ, але це, за його словами, "не говорить про те, що повинні вийти російські війська".

"Навіть якщо російські війська звідти вийдуть - той гангстерський режим на території ОРДЛО не дозволить провести вибори", - наголосив він.

Оттоне також зауважив, що Іспанія підтримує розширення санкцій проти РФ.

"Чи достатні ці санкції, чи добре ми їх проводимо? Я кажу - ні. Вони повинні бути більші за обсягом, вони повинні бути більш жорсткими і стосуватися більшої кількості людей, які можуть якимось чином вплинути на ситуацію", - сказав посол.

Він також зазначив, що для демократичного суспільства Європейського Союзу є неприйнятною окупація Криму та агресія на Донбасі.

Нагадаємо, Україна затвердила закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів.

Посол Німеччини Ернст Райхель допустив, що вибори на окупованій частині Донбасу можуть відбутися за присутності російської армії. Офіційний Берлін підтримав заяву Райхеля, але в МЗС Німеччини уточнили, що проведення виборів можливе, але лише в тому випадку, коли про їх умови зможуть домовитися Київ і Москва. При цьому відновлення контролю над держкордоном має стати завершенням процесу виконання Мінських домовленостей.

Президент Петро Порошенко наполягає на тому, що проведення виборів на Донбасі без виведення російських військ неможливе.

У березні питання проведення виборів у ОРДЛО було знято з порядку денного переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram