ГоловнаСуспільствоВійна

В Україну приїхав президент Червоного Хреста (оновлено)

Петер Маурер провів зустріч з Іриною Геращенко.

В Україну приїхав президент Червоного Хреста (оновлено)
Фото: EPA/UPG

У понеділок, 6 березня, в Україну приїхав президент Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петер Маурер.

"Прибув з візитом в Україну. Вже майже три роки над жителями сходу України висить примара війни, сутички там знову посилюються", - написав Маурер у своєму твіттері.

Як повідомляють на офіційній сторінці українського парламенту, у Маурера заплановано зустріч з першою віце-спікером Верховної Ради, представницею України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Іриною Геращенко.

Прес-служба МКЧХ повідомила, що візит Маурера триватиме п'ять днів. "6 березня 2017 року президент Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петер Маурер прибув в Україну з 5-денним візитом. Під час візиту він проведе переговори на високому рівні з представниками уряду й іншими офіційними особами", - йдеться в повідомленні.

Як наголошують, вони будуть зосереджені на обговоренні гуманітарної ситуації на сході України, а також наслідках активізації бойових дій для населення.

Оновлення. Ірина Геращенко повідомила в Фейсбуці, що провела зустріч з Мауером. 

"Подякувала за зусилля МКЧХ за підтримку громадян і територій, які постраждали він конфлікту. Україна в рамках роботи гуманітарної групи в Мінську наполягає на залученні МКЧХ до пошуку зниклих безвісти і звільнення заручників. Не було жодної з 50 зустрічей у Мінську, де не порушували б це питання. І немає пояснення, чому українські в'язниці відкриті для МКЧХ та інших міжнародних місій, зате всі пенітенціарні установи залишаються закритими на окупованих територіях і в РФ, де є українські політв'язні", - написала Геращенко.

Вона уточнила, що на сьогодні зниклими безвісти залишаються 483 українців (згідно зі списками СБУ), в заручниках - 113 осіб (відоме місце перебування лише 58 громадян із цього списку).

"Ми підтримуємо ініціативу МКЧХ зі створення механізму для пошуку зниклих безвісти і створення додаткових механізмів і важелів для захисту критичної інфраструктури. У гуманітарних питаннях Україна відкрита і стоїть на позиціях їх пріоритетності, готова до їх вирішення", - наголосила Геращенко.

Нагадаємо, що Україна розраховує залучити Червоний Хрест до процесу ідентифікації тіл військовослужбовців, які загинули на Донбасі.

Також повідомляли, що 2017 року Червоний Хрест планує мобілізувати понад $60 млн на гуманітарну допомогу Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram