ГоловнаСуспільствоВійна

Авдіївка: як силовики контролюють ситуацію в місті

Репортаж Міністерства внутрішніх справ.

В Авдіївці, де ще три дні тому працював завод і діти ходили до школи, цілковита темрява, холод, страшний гуркіт від прильотів ворожих снарядів і гудіння генераторів. Прес-служба МВС підготувала звіт про те, як силовики допомагають місцевим жителям упоратися зі складною ситуацією.

Правоохоронці патрулюють місто вдень і вночі. Сили поліції в Авдіївці потроєно. Правопорядок збережено, ситуація складна, але контрольована.

Фото: mvs.gov.ua

Незважаючи на відсутність світла, опалення та води, в оперативному штабі, розгорнутому біля місцевого відділення поліції, роботу налагоджено - повідомляють у МВС. На карті позначено найнебезпечніші зони. Вони під особливою увагою поліцейських. Група фахівців, відряджених з обласного головкому, налагодила зв'язок, встановлено супутниковий телефон. Їжу і чай правоохоронці готують на багатті. Вони готові обігріти і нагодувати всіх, хто прийде по допомогу.

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Поблизу, на місцевому стадіоні, розташовано гуманітарний штаб Держслужби з надзвичайних ситуацій. Люди тягнуться до наметів, де можна отримати гарячий суп і чай, одержати медичну допомогу. А ще тому, що тут - поліцейські і рятувальники, поруч із ними спокійніше.

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

У черзі за чаєм - 10-річний Артем. Хлопець хотів би спускатися з гірки на санчатах, адже така можливість - школу закрито, але обставини такі, що не тільки на відкритій місцевості, а й у власній домівці небезпечно. Ще й холодно. Люди кажуть, що вдома -10°, тому прийшли зігрітися і побути в безпеці.

Фото: mvs.gov.ua

Паніки в місті немає. Українці згуртувалися, щоб надати допомогу жителям Авдіївки.

У постраждале місто прибув прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Він провів нараду у військово-цивільній адміністрації з представниками регіональної та міської влади, всіма відомствами, які намагаються врятувати жителів від гуманітарної катастрофи. Кожен доповів про ситуацію і проблеми за напрямками своєї діяльності.

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Обговорювали питання життєзабезпечення й евакуації людей. Через відсутність енергопостачання, яке не дають відновити терористи, виникли проблеми з водою. Вода в резервуарах, зараз вирішується питання її розвезення.

Дехто вирішує виїхати. На сьогоднішню евакуацію до Святогір'я записалося вже 160 осіб, з них 83 дитини.

«Головне завдання - підтримати людей, ми повинні подбати про кожного жителя», - підкреслив Володимир Гройсман.

Щодо поліції, то зараз проблем із забезпеченням правопорядку в місті немає.

«Перед поліцейськими Донбасу стоїть завдання охороняти мир і спокій в Авдіївці та всіляко допомагати жителям міста. Тільки за перший день уже 19 звернень в кол-центр «102». Усі вони були із закликами про допомогу виїхати з-під обстрілу. Ми забезпечені всім необхідним і продовжуємо виконувати свої обов'язки, надавати допомогу тим, хто її потребує», - зазначив В'ячеслав Аброськін, додавши, що такий режим - звичний для поліції Донеччини.

Він зазначив, що поліція готова забезпечити охорону будинків, звідки будуть евакуйовані люди. Уже визначається кількість особового складу, який задіють у цих заходах.

Зараз усе місто - від заводу до «промки» - під контролем поліції. Наряди працюють позмінно по дві години.

Фото: mvs.gov.ua

Вулиці патрулюють понад 100 бійців спецзагону обласного головкому поліції, співробітники Покровського відділу і Авдіївського відділення поліції. У результаті в місті, поруч із фронтом, найменший рівень злочинності, жодного факту мародерства.

Фото: mvs.gov.ua

Усі додаткові сили, які прибули на підкріплення, розмістилися в підвалі міського відділення. Приміщення було обладнане торік за підтримки керівництва міста. Тут є всі умови для безпечного перебування, місцеві жителі можуть використовувати його як укриття.

Фото: mvs.gov.ua

Групи швидкого реагування, спецпідрозділ КОРД забезпечують транспортний рух і реагують на всі заклики про допомогу. Спецпризначенці вивезли з лінії вогню дві сім'ї. Одну з них виявили в результаті моніторингу соцмереж, де вони просили про евакуацію - телефонного зв'язку не було.

Фото: mvs.gov.ua

«Ми вивезли їх з промислової зони. Ще прийшла бабуся з території під обстрілом, просила забрати внучку. Поїхали і забрали дівчинку», - розповідає боєць КОРД з позивним «Кіт».

Безперебійно працює спецлінія «102», на яку можуть звертатися жителі. Дзвінки цілодобово приймають оператори кол-центру «102», розташованого в Маріуполі, автоматично передають інформацію на Покровський відділ поліції, а Покровськ уже зв'язується безпосередньо з поліцією Авдіївки. Механізм дієвий, дозволяє реагувати на всі звернення від людей.

Фото: mvs.gov.ua

За останні чотири доби від авдіївців надійшло 48 заяв і повідомлень, 21 з яких стосувалося наслідків артударів.

Сьогодні в Авдіївку передано два планшети, за допомогою яких в автоматичному режимі будуть координувати всі дії поліції - безпосередньо з головкому поліції.

Фото: mvs.gov.ua

Усі факти правопорушень належно документують, щодо них відкривають кримінальні провадження. Хоча електрики немає, необхідна техніка працює від генераторів.

Фото: mvs.gov.ua

«Зараз ми намагаємося підключитися до генератора, щоб занести в базу правопорушення, закінчити справи. Ці дані необхідні для оперативного аналізу стану. Так, переважна більшість повідомлень стосується терактів бойовиків», - каже Світлана Слободіна, інспектор сектору інформаційної підтримки Авдіївського ВП.

За три дні нищівних обстрілів відкрито 46 кримінальних проваджень за ст. 258 «Терористичний акт» Кримінального кодексу України.

Унаслідок обстрілу поранено шістьох мирних жителів. Задокументовано 36 пошкодження будівель, з яких шість - квартири, 30 - приватні будинки.

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Фото: mvs.gov.ua

Керівник поліції Донецької області В'ячеслав Аброськін поставив особовому складу завдання обійти кожен дім, щоб виявити тих, кому потрібна допомога, і тих, хто сам не може подбати про себе.

В Авдіївці залишається приблизно 25 тисяч осіб. До крайньої хати - на перетині вулиць Молодіжної та Воробйова - з 2014 року постійно «прилітає». До центру Авдіївки звідси 500 м, і лише 1 км до позицій бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram