ГоловнаСуспільствоПодії

Судно "Почаїв" обстріляли з бурових платформ у Чорному морі

Росія звинуватила в інциденті українські ВМС.

Судно "Почаїв" обстріляли з бурових платформ у Чорному морі
Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Водолазне судно "Почаїв" Військово-Морських сил Збройних Сил України обстріляли з бурової платформи в Чорному морі.

Про це повідомляє командування ВМС ЗСУ у Фейсбуці.

Зазначають, що раніше один із керівників силових структур Росії заявляв про те, що водолазне судно ВМС України "Почаїв" нібито проводило обстріл бурових платформ "Чорноморнафтогазу". Командування ВМС ЗСУ стверджує, що все було "з точністю до навпаки".

"Версію «сусіда» ми вже почули, тепер хотілося б почути правду. А правда полягає в тому, що все було з точністю до навпаки. На відміну від голослівних заяв російських чиновників, як правило, без доказів і обґрунтувань, у нас є що показати читачам - сліди від снайперських куль на рубці водолазного судна "Почаїв". На наведених фото можна в цьому переконатися", - йдеться в повідомленні.

Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Нагадаємо, російська компанія "Державне унітарне підприємство "Чорноморнафтогаз", яка незаконно привласнила українські активи після анексії Криму, щорічно видобуває на шельфі Чорного моря 2 млрд кубометрів газу.

У вересні минулого року президент Петро Порошенко доручив МЗС ініціювати спір про порушення Росією Конвенції ООН з морського права. 22 грудня було сформовано спеціальний трибунал, який на початку 2017 року почне розгляд позову України до РФ.

У своєму позові Україна вимагає від РФ припинити порушувати її права, включаючи право на природні ресурси континентального шельфу, в тому числі на шельфі, що прилягає до анексованого Криму, а також компенсувати завдані збитки.

МЗС очікує, що трибунал розгляне позов до 2019 року. Оцінки розміру компенсації будуть робити експерти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram