ГоловнаСуспільствоВійна

Марчук виключає втрату Станиці Луганської під час розведення сторін у зоні АТО

Дистанція в 1 км дозволяє сторонам самостійно і надійно контролювати територію.

Марчук виключає втрату Станиці Луганської під час розведення сторін у зоні АТО
Фото: lg.vgorode.ua

Представник України в підгрупі з безпеки Євген Марчук  переконаний, що виконання угоди про розведення сторін конфлікту на Донбасі не загрожує втратою контролю України над Станицею Луганською.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

Марчук наголосив, що до трьох ділянок фронту, на яких розпочинається розведення сил, не входить жоден населений пункт чи електростанція.

"У центрі двох ділянок - зруйнований міст через річку Сіверський Донець (Станиця Луганська) та КПВВ, що не працює через обстріли, біля Золотого. Мета - відремонтувати і запустити", - зазначив він.

Крім того, Марчук наголосив, що після семи днів тиші на цих ділянках (а не по всій лінії фронту) сторони мають відвести озброєння синхронно - тобто одночасно і дзеркально - при постійному контролі спостерігачів ОБСЄ і СЦКК по 1 км від лінії зіткнень і по 1 км вліво і вправо.

"Тобто йдеться про квадрат 2Х2 кілометри", - зазначив він.

"Оскільки дистанція в 1 км дозволяє сторонам самостійно надійно контролювати територію, зокрема вогневими засобами, "сюрприз" із протилежного боку неможливий. Передова лінія на цих ділянках надійно замінована обома сторонами. При стабільному режимі тиші можуть бути розміновані підходи до мосту і КПВВ", - зазначив Марчук.

Нагадаємо, 21 вересня учасники Тристоронньої контактної групи підписали рамковий документ про розведення сил і засобів учасників конфлікту на Донбасі на трьох ділянках - у районі Станиці Луганської, Золотого і Петровського, якщо там протягом певного періоду не буде обстрілів. З 22 вересня почалася підготовка до відведення техніки.

27 вересня голова Луганської ВЦА Юрій Гарбуз заявив, що не вірить у те, що сепаратисти виконають умови, а відхід української армії від Станиці Луганської може загрожувати втратою контролю над містом.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram