ГоловнаСуспільствоЖиття

Російський суд визнав Іслямова банкрутом

18 липня суд відкрив процедуру реалізації майна бізнесмена.

Російський суд визнав Іслямова банкрутом
Фото: krymr.com

Арбітражний суд Москви визнав банкрутом кримськотатарського активіста Ленура Іслямова і відкрив процедуру реалізації його майна.

Про це повідомляє РБК.

"Одного з організаторів енергетичної та продовольчої блокади Криму Ленура Іслямова визнано банкрутом на вимогу Сбербанку", - йдеться в повідомленні.

18 липня суд відкрив процедуру реалізації майна бізнесмена, який виступив раніше поручителем у виданих Сбербанком ТОВ "Квінгруп" кредитах. Звіт фінансового керуючого боржника Олександра Коробка суд призначив на 30 січня 2017 року.

Сбербанк РФ зажадав визнати самого Іслямова і його дружину Ельвіру банкрутами наприкінці січня 2016 року, причому "вартість" кожного з двох позовів тоді оцінив у більш ніж 1,16 млрд рублів.

"Банк здійснює стягнення заборгованості за кредитами, виданими ТОВ "Квінгруп", щодо якої третьою особою було ініційовано процедуру банкрутства. Крім самого товариства, вимоги висунено поручителям Іслямова, які є бенефіціарами бізнесу. Конструктивних пропозицій про врегулювання ситуації від них не надійшло, тому банк скористався наданим законом правом і 28 січня 2016 року подав заяви про їхнє банкрутство", - заявили в прес-службі Сбербанку.

Коментуючи раніше сайту "Крим. Реалії" повідомлення про намір Сбербанку визнати Іслямова банкрутом, він заявив, що "був готовий позбутися майна".

"У них у всіх завдання - будь-яким способом забрати моє майно. Але вони розуміють, що якщо заберуть без будь-яких, хоча б мінімально законних дій, то, природно, це все можна буде потім оскаржити. Тому вони думають, як це зробити, вони обклали податком підприємства, арештували рахунки, арештували депозити в моєму банку, у самого банку відкликали ліцензію. Так вони зробили удушення всім кримським татарам, які стояли за Україну", - сказав Іслямов.

Він також зазначив, що про конкретний суд говорити не може, оскільки не має відповідних документів, але розуміє, що в Росії "цілеспрямовано ведуть діяльність", щоб позбавити підприємця майна.

Нагадаємо, Іслямов - один з найбільш суперечливих кримськотатарських активістів. Власник відомого в Криму телеканалу ATR, який критично налаштований до російської влади на півострові, встиг побувати і заступником окупаційного голови Криму Сергія Аксьонова, і його ворогом. Має подвійне громадянство України і Росії.

2015 року він був одним з ініціаторів громадянської блокади Криму.

У Росії Іслямову належав Джаст Банк, у якого в листопаді 2015 року відкликали ліцензію.

Наприкінці червня судові пристави окупаційної адміністрації Криму зупинили роботу автотранспортної компанії "СімСітіТранс", що належить родині Іслямова.

У грудні 2015 року так звана "прокурор" Криму Наталія Поклонська заявила про арешт майна Іслямова. За її словами, арешт накладено "з метою відшкодування збитків", а причетність Іслямова до злочину вже нібито доведено. При цьому Поклонська не уточнила, про яку саме кримінальну справу йдеться і яке майно арештували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram