ГоловнаСуспільствоЖиття

Генпрокуратура направила до суду справу екс-командира "Беркута", що затримував активістів "Автомайдану" в 2014 році

"Беркутівця" звинувачують у перевищенні влади і незаконному затриманні активістів у ніч з 22 на 23 січня 2014 року

Генпрокуратура направила до суду справу екс-командира "Беркута", що затримував активістів "Автомайдану" в 2014 році
Фото: Андрей Хартанович/endryx.livejournal.com

Генеральна прокуратура України направила до суду обвинувальний акт щодо колишнього командира оперативної роти №1 столичного спецпідрозділу міліції "Беркут", який приймав рішення про затримання активістів "Автомайдану" в 2014 році.

Про це інформує  управління у зв'язках з громадськістю і ЗМІ Генпрокуратури.

Згідно з повідомленням, колишнього командира оперативної роти №1 столичного спецпідрозділу міліції "Беркут" звинувачують за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 1 ст. 365, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 27, ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 384 Кримінального кодексу України за фактами перевищення влади і незаконного затримання разом з його підлеглими 18 активістів громадського руху "Автомайдан" та інших осіб у ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вул. Щорса і Грушевського в Києві, яке супроводжувалося застосуванням до них насильства і ушкодження їх автотранспорту.

"Вказаному колишньому командиру спецпідрозділу також інкримінується організація підробки рапортів і надання співробітниками "Беркута" свідомо неправдивих показань, пов'язаних із звинуваченням активістів у тяжких злочинах, на підставі яких вони були затримані, притягнуті до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії і обрані запобіжні заходи у вигляді утримання під вартою", - йдеться в повідомленні.

Щодо інших співучасників цих злочинів досудове розслідування триває.

Нагадаємо, 18 лютого Генеральна прокуратура України оприлюднила результати розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності.

За розгін учасників Майдану в ніч на 30 листопада 2013 року звинувачують колишніх високих чиновників, серед котрих екс-президент України Віктор Янукович, екс-голова Адміністрації президента Андрій Клюєв, екс-заступник секретаря РНБО України Володимир Сівкович, екс-міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко, екс-начальник ГУМВС в Києві Валерій Коряк, заступник голови Київської міліції Петро Федчук, заступник комполку "Беркута" Сергій Кусюк, колишній командир роти "Беркута" Дмитро Садовник. Всі вони ховаються в Росії або на окупованих нею територіях, сказано в результатах розслідування.

За організацію злочинної схеми і прийняття диктаторських законів звинувачуються Віктор Янукович і вісім колишніх нардепів. Визнана вина 44 працівників ДАІ та 2 суддів у переслідуванні активістів "Автомайдану". До суду направлено 42 акти щодо 46 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram