ГоловнаСуспільствоЖиття

Нємцова посмертно удостоєно міжнародної премії Жана Рея

€10 тис. підуть у заснований донькою убитого політика фонд підтримки громадянського суспільства в Росії

Нємцова посмертно удостоєно міжнародної премії Жана Рея
Фото: Сергей Нужненко

Колишнього співголову російської опозиційної партії РПР-ПАРНАС Бориса Нємцова посмертно удостоєно міжнародної премії імені екс-голови Єврокомісії Жана Рея, повідомляє DW.

Церемонія нагородження відбулася у вівторок, 1 березня, в Брюсселі. Преміальну суму в розмірі €10 тис. від представників фонду Жана Рея отримала донька загиблого політика Жанна Нємцова. Всі гроші підуть у заснований нею фонд підтримки громадянського суспільства в Росії.

"Борис Нємцов провів своє життя в боротьбі за іншу Росію - за Росію, яка живе в мирі зі своїми сусідами, керовану демократією, що дотримується прав людини і верховенства закону", - відзначив лідер фракції Європарламенту "Альянс лібералів і демократів за Європу" (ALDE) Гі Верхофстадт.

Голова відбіркової комісії премії Луї Мішель зазначив, що Нємцова удостоєно нагороди за його політичну мужність і неухильне прагнення до дотримання демократичних принципів і громадянських свобод. За словами бельгійського політика, "демократію не можна придбати, за неї борються такі люди, як Борис Нємцов".

Бориса Нємцова убили в ніч проти 28 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту біля Кремля. Російська опозиція припускає, що до замовлення вбивства може бути причетний голова Чечні Рамзан Кадиров, проте той відкидає такі звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram