ГоловнаСуспільствоЖиття

Померла правозахисниця Ганна Михайленко

Михайленко була відома як дисидентка ще за часів Брежнєва, про її звільнення просив СРСР Рейган.

Померла правозахисниця Ганна Михайленко
Ганна Михайленко
Фото: maidan.org.ua

В Одесі померла правозахисниця, член Української Гельсінської спілки Ганна Михайленко. Про це повідомив сайт "Новое время" з посиланням на фейсбук-пост одеського поета Бориса Херсонського.

"З Одеси пишуть - померла Ганна Михайленко. Правозахисниця, жертва психіатричних репресій брежнєвсько-андроповської пори. Я знав її ще до арешту. Сім років ця жінка провела в психіатричній лікарні спеціального типу. В часи Горбачова Рейган включив її в число двадцяти дисидентів, які підлягали звільненню", - написав Херсонський.

Також Херсонський згадав про те, як відвідував правозахисницю в лікарні, в якій Михайленко перебувала за наказом Горбачова.

"Михайло Сергійович дав команду, і "процес пішов". Того місяця, коли Ганна перебувала в одинадцятому відділенні Одеської психіатричної лікарні перед звільненням, їй приходили сотні листів і листівок з усього світу. Щоранку головлікар перехоплював мене на вході до лікарні, заводив у свій кабінет і навантажував купою листів, додаючи - ось, віднесете це вашій Ганні. І я (не приховую) з відчуттям внутрішнього торжества ніс Ганні ці листи любові і підтримки ", - додав він.

Ганна Михайленко відома також як автор книги "Діагноз КДБ - шизофренія".

Раніше повідомлялося, що помер країнський дисидент, літературознавець Леонід Плющ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram