ГоловнаСуспільствоВійна

"ЛНР" і "ДНР" заявили про готовність відкласти вибори до 21 лютого

Натомість бойовики вимагають конституційної реформи, амністії та завершення АТО.

"ЛНР" і "ДНР" заявили про готовність відкласти вибори до 21 лютого
Фото: EPA/UPG

Бойовики "ЛНР" і "ДНР" готові відкласти проведення місцевих виборів на території південного Донбасу до 21 лютого. Про це йдеться в заяві представника "ЛНР" на мінських переговорах Владислава Дейнего, яку опубліковано на сепаратистському інформаційному сайті "ЛИЦ".

"У роботі політичної підгрупи, яка зустрічається інтенсивніше від інших, щоб зрушити процес із мертвої точки, ми підготували план-графік з адекватними термінами виконання кожного пункту політичної частини Комплексу заходів. Його підготовлено, спираючись на чинне законодавство України та регламент Верховної Ради України, а також норми БДІПЛ ОБСЄ. Усі нормативні акти, передбачені Комплексом заходів, повинні бути узгоджені з представниками республік і можуть бути прийняті в запропоновані терміни. Зважаючи на це, ми прорахували дату проведення місцевих виборів на Донбасі - 21 лютого 2016 року", - заявив Дейнего.

Зі свого боку бойовики вимагають від України завершити конституційну реформу, ухвалити закон про місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей, амністію, скасувати АТО і зняти економічну блокаду.

Нагадаємо, ватажок "ДНР" Олександр Захарченко призначив на 18 жовтня 2015 року проведення "місцевих виборів" на підконтрольній йому території. Ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький призначив їх на 1 листопада.

Такі дії бойовиків наразилися на різку критику і в Україні, і на Заході. Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що "те, що зараз готується як місцеві вибори, не є виборами з погляду мінських домовленостей".

У березні Верховна Рада змінила прийнятий восени 2014 року закон про особливий статус Донбасу та прописала, що цей закон набуде чинності після позачергових виборів у підконтрольній бойовикам частині Донбасу, проведених відповідно до Конституції України. Розширені повноваження нададуть окремим регіонам Донецької та Луганської областей на умовах, що вибори пройдуть відповідно до демократичних стандартів (стежити за цим повинні спостерігачі БДІЛ ОБСЄ), а всі незаконні збройні формування буде виведено з території України.

Місцеві вибори в Україні пройдуть 26 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram