ГоловнаСуспільствоЖиття

Джемілєв допустив продовження блокади Криму на півроку

"Передусім ми хочемо, щоб окупанти пішли з нашої території"

Джемілєв допустив продовження блокади Криму на півроку
Фото: Макс Требухов

Лідер кримських татар, нардеп Мустафа Джемілєв заявив, що блокування проїзду вантажних автомобілів у Крим може тривати півроку.

Про це він заявив в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Ми готові і на місяць, і на півроку. Крім транспортної блокади Криму, ми збираємося ще наполягати і на відключенні електропостачання Криму, на скасуванні угоди про постачання електроенергії в окупований Донбас і Крим між Україною і Росією", - заявив Джемілєв.

За його словами, кримські татари, українці і росіяни з українськими паспортами на півострові готові терпіти наслідки економічної блокади, "аби окупанти пішли, тому що вони не мають перспектив у Криму без України". "Не мають і не матимуть", - підкреслив Джемілєв.

"Передусім ми хочемо, щоб окупанти пішли з нашої території. Я, звичайно, не розраховую, що вони зроблять це відразу. Ми знаємо, що утримання Криму в такому депресивному стані, як зараз, щорічно обходиться і буде обходитися РФ в $3-4 млрд. Ми хочемо, щоб ще дорожче обходилося, бо доправляти продукти й інші товари повітрям чи морем у Крим значно затратніше", - розповів лідер кримських татар.

За його словами, від влади Росії та Криму активісти мають намір вимагати звільнити всіх українських політв'язнів у Москві та Сімферополі, розслідувати факти вбивств і викрадень; повернути розграбоване під час анексії майно близько 40 тис. українських підприємств.

Від Києва ж активісти вимагають скасувати закон "Про вільну економічну зону "Крим", тобто автоматично заборонити всі вантажні перевезення.

"Україна повинна на Чонгарі, в Чаплинці, Каланчаку (три українські пункти пропуску на кордоні з Кримом у Херсонській області. - Ред.) зробити справжній кордон, де здійснюється справжній контроль і за вантажами, і за людьми. А взагалі в прикордонній зоні потрібно організувати продуктові хаби, щоб жителі Криму купували українські товари в Україні", - наголосив Джемілєв.

Нагадаємо, в неділю кримські татари й активісти почали безстрокову акцію блокади півострова з боку материкової України. Через адмінкордон не пропускають тільки вантажний транспорт, пішоходи та легковий транспорт можуть перетинати його.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram