ГоловнаСуспільствоОсвіта

Лікарчук: ЗНО 2016 року не відбудеться

Підозрюваний у корупції чиновник назвав п'ять причин зриву тестування.

Лікарчук: ЗНО 2016 року не відбудеться
Игорь Ликарчук
Фото: focus.ua/Александр Чекменев

Проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань в 2016 році практично неможливе, заявив усунутий з посади директор структури, яка проводить ЗНО, Ігор Лікарчук.

"Як людина, яка дуже добре знає цю систему, починаючи з 2006 року, я сьогодні роблю дуже гучну заяву: проведення ЗНО у 2016 році є практично неможливим. Маю, принаймні, п'ять підстав для такої заяви", - сказав Лікарчук на прес-конференції в Укрінформі.

Зокрема, за його словами, під час слідчих дій у Центрі оцінювання якості освіти вилучили всю базу банку тестових завдань, "тому тести доведеться складати вручну із завдань, які будуть придумані на ходу".

Крім того, під час слідчих дій в Івано-Франківському регіональному центрі було вилучено сервери та комп'ютерну техніку. "Коли їх нам повернуть і в якому стані, невідомо. Для відновлення апаратного, тобто технічного, та програмного забезпечення, технологічного процесу проведення ЗНО потрібно не менш як 10-11 місяців напруженої роботи сильної команди програмістів, потрібні кошти, потрібно проведення численних тендерних процедур. Усього цього на сьогодні в центрі немає", - заявив Лікарчук.

Він також зазначив, що Український центр оцінювання якості освіти працює з морально і фізично застарілою технікою - востаннє її купували в 2008 році, нового сезону вона не витримає. "У нас практично 60% людей змушені працювати з власними ноутбуками, тому що ті, які є в центрі, не придатні до використання", - уточнив Лікарчук.

Водночас, зазначив він, в обговорюваному проекті Держбюджету на проведення ЗНО передбачається 109 млн грн, що на 10-11 млн більше, ніж у 2015 році, а обсяги тестувань в 2016 році за планами, прийнятим міністерством, мають зрости в 3,5 разу.

Крім того, за словами Лікарчука, протягом останніх місяців Український та регіональні центри оцінювання якості освіти втратили низку високопрофесійних фахівців, яких сьогодні замінити ніким.

"Сьогодні перспективи ЗНО-2016 дуже і дуже похмурі. І я дуже боюся, що ЗНО-2015 може бути останньою сторінкою в історії українського ЗНО", - підкреслив Лікарчук.

Нагадаємо, 21 липня слідчі ГПУ, МВС і СБУ провели обшуки в УЦОЯО і вдома у керівника центру Ігоря Лікарчука та його першого заступника Володимира Винника. При обшуках було вилучено 130 тисяч доларів.

За версією ГПУ, керівники Центру змінювали дані в "Системі оцінки якості освіти" і "Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання" за хабарі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram