ГоловнаСуспільствоЖиття

КМДА попередила про загрозу затоплення центру Києва нечистотами

Головний колектор вже другий десяток років не придатний до експлуатації

КМДА попередила про загрозу затоплення центру Києва нечистотами
Фото: news.mail.ru

Центр Києва - Печерський, Подільський і Шевченківський райони - вже довгий час знаходиться під постійною загрозою затоплення нечистотами з каналізації. Про це в суботу ввечері повідомила прес-служба адміністрації.

Центральний каналізаційний колектор столиці був побудований ще в 1970 році, а в 1999 році об'єкт був визнаний аварійним і непридатним до експлуатації. На деяких ділянках конструкції колектора повністю знищені.

"У такому технічному стані Головний колектор продовжує відводити переважну більшість стічних вод правобережної частини Києва. Він збирає стічні води самопливних колекторів міжрайонного значення: Глибочицького, Хрещатицького, Кловського, а також напірних колекторів Новоподільської та Оболонської  каналізаційних насосних станцій міжрайонного значення", - зазначається в повідомленні.

Ще в 1994 році в столиці почалося будівництво колектора-дублера, але через брак фінансування роботи досі не закінчені. Прокладено 9,6 км підземного тунелю і виконані роботи для приєднання труби з комунікаціями районного значення.

Мінімальний обсяг робіт на 2015 рік оцінюється в 160 млн гривень, але київська влада знайшла тільки 40 млн.

"Якщо будівництво не буде завершене найближчим часом, це може призвести до відключення більшої частини правобережжя міста Києва від каналізації та водопостачання, а також стане причиною затоплення центральної частини міста – Печерського, Подільського та Шевченківського районів – каналізаційними стоками", - стверджують у КМДА.

Якщо ж гроші вдасться вишукати, роботи можна буде завершити за рік-два, і в 2016-2017 роках переключити стоки в новий колектор.

КМДА підкреслює, що вкрай потребує допомоги держави в цьому питанні.

Нагадаємо, в "Київводоканалі" скаржилися, що щодня кияни скидають 9 тонн сміття в стічні води, через що каналізаційні служби змушені робити близько 40 виїздів на день для ліквідації засмічень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram