ГоловнаСуспільствоВійна

Медалями за АТО почали торгувати в інтернеті, - юрист

На aukro з'явилися лоти з нагрудними знаками для бійців-ветеранів.

На торгових майданчиках на кшталт aukro.ua почали торгувати медалями за АТО, тоді як самі учасники операції не можуть їх отримати.

Про це на круглому столі в Києві заявив Максим Сиченко - адвокат і учасник АТО, повідомляє кореспондент LB.ua. Він розповів, що повернувся із зони АТО в липні, але статусу учасника бойових дій досі не отримав. "Не те, що я поганий юрист - просто я не працював над цим питанням, їхав туди не за статусом", - зазначив він.

При цьому Сиченко наголосив, що отримати цей статус вкрай складно. По-перше, довідки які видають у різних частинах, відрізняються між собою і не відповідають стандарту. По-друге, командири не подають документів у відомчу комісію, а самостійна подача без послуг адвоката практично неможлива через велику кількість довідок і документів.

Він також зазначив, що учасникам бойових дій повинні видавати посвідчення і нагрудний знак, але в частині то немає бланків, то немає нагрудних знаків, то ще якісь проблеми. На військову частину 3027 під Києвом, наприклад, надійшло тільки 80 нагрудних знаків, іншим запропонували купувати медалі самим. Сиченко зазначив, що це не складно, тому що нагрудні знаки продають безпосередньо на aukro.ua.

"Я вважають це приниженням", - підкреслив він.

Полковник Віталій Голота з Міноборони зазначив, що міжвідомча комісія ухвалила 29 312 рішень про присвоєння статусу УБД. "Згоден із наявністю маси проблем. Рішення було ухвалено у травні, а орган, який почав приймати рішення - комісія, у жовтні почала працювати", - пояснив Голота.

Зі свого боку засновник "Юридичної сотні" Леся Василенко запропонувала впровадити чіткий онлайновий механізм самостійного оформлення статусу УБД.

Нагадаємо, що про бюрократичну тяганину при оформленні статусу УБД нещодавно писав LB.ua.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram