ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти закидали туалетним папером будинок Академії медичних наук України

Під НАМН України пройшла акція з вимогою очистити Академію "від відходів життєдіяльності минулих років"

13 березня ВБО "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ" провела акцію "Очищення НАМН України" (НАМН - Національна академія медичних наук. - Прим).

Про це LB.ua повідомив один з організаторів акції.

Однією з вимог активістів до членів президії НАМН, засідання якої заплановане на 13 березня, було запросити представників громадських організацій. Незважаючи на те, що представники Всеукраїнської мережі ЛЖВ зустрічалися з членом президії НАМН Віталієм Цимбалюком і передавали президії звернення пацієнтів, на засідання в Академію їх не запросили.

Як повідомляють, громадським активістам усе-таки вдалося потрапити на засідання президії НАМН, де вони спробували вручити кожному академіку по рулону туалетного паперу як "символ очищення від відходів життєдіяльності минулих років".

Після цього близько сотні активістів закидали туалетним папером будівлю НАМН України і ще раз озвучили свої вимоги. Серед іншого активісти вимагають розслідувати діяльність попереднього президента НАМН України Андрія Сердюка, обрати нового президента Академії, а також налагодити громадський контроль за діями НАМН.

"Керівництво Академії медичних наук за останні чотири роки дискредитувало і клятву Гіппократа, і шановне звання академіка, - вважає член Координаційної ради ВБО "Всеукраїнська мережа ЛЖВ" Сергій Дмитрієв. - Ми хочемо побудувати нову країну, в якій усі ці люди, які крали кошти під час закупівлі ліків, або ті, хто ініціював закриття лікарень, отримували адекватну оцінку своїх дій".

Нагадаємо, президент Національної академії медичних наук Андрій Сердюк написав заяву про звільнення наприкінці лютого. За його словами, він це зробив під тиском активістів. Активісти ж заявили, що прийшли на зустріч з головою академії для реального реформування системи охорони здоров'я, тому нагадали Сердюку про непрозорі закупівлі, виселення ВІЛ-інфікованих пацієнтів з клініки "Лавра" та кримінальні справи, порушені проти співробітників академії. Пацієнти вимагають аудиту та розслідування всіх тендерних закупівель установи за останні чотири роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram