ГоловнаСуспільствоЖиття

Українських миротворців готують за старими стандартами

Відсутність міжнародної сертифікації позбавляє центр можливості готувати миротворчі контингенти.

Українських миротворців готують за старими стандартами
Фото: http://tsn.ua

Міжнародний центр підготовки миротворців (Яворівський військовий полігон) не відповідає сучасним вимогам, оскільки навчально-матеріальна технічна база центру датується 70-80 роками минулого століття

Як повідомили в Рахунковій палаті України, про це йдеться в аудиті відомства.

Згідно з підсумками аудиту, Міністерство оборони не забезпечило формування сучасного сертифікованого міжвідомчого навчального центру з підготовки миротворчих контингентів і миротворчого персоналу. Навчальна матеріально-технічна база центру залишається застарілою, представлена зразками 70-80-х років минулого століття, які вичерпали свій технічний ресурс.

Серед головних причин неякісної роботи Міноборони в цьому напрямку - відсутність стратегічного планування заходів з удосконалення матеріально-технічної бази центру, нестача фінансового ресурсу, неналежна міжвідомча координація, а також розвиток різними правоохоронними відомствами власних тренувальних центрів із підготовки миротворців.

Крім того, недосконала, складна система планування витрат не дозволила ефективно виконувати завдання з облаштування центру, утримання будівель і споруд, із заміни та модернізації зношених інженерних мереж й обладнання.

"Як наслідок, особливий статус і потенційні можливості одного з найбільших військових полігонів Європи, який розташований у місті Яворові Львівської області, на повну потужність не використовуються. Відсутність міжнародної сертифікації позбавляє центр можливості проводити заходи з підготовки миротворчих контингентів і громадян інших держав на комерційних засадах, на замовлення міжнародних організацій", - йдеться в повідомленні.

Раніше Рахункова палата оприлюднила дані про те, що Міністерство оборони України протягом 2010-2011 років і I півріччя 2012 року неефективно використало бюджетні 516 млн грн на забезпечення участі країни в міжнародних миротворчих операціях.

6 липня Верховна Рада України ухвалила закон, яким схвалила рішення Президента Віктора Януковича скерувати миротворчий контингент України для участі в транскордонних операціях у межах місії ООН у Ліберії та операції ООН у Кот-д'Івуарі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram