ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Учені запропонували новий метод лікування епілепсії

Дослідникам вдалося виявити окремі шари нейронів.

Учені запропонували новий метод лікування епілепсії

Американські вчені запропонували новий підхід до лікування епілепсії та пов'язаних із нею психічних розладів. Серію відповідних досліджень провела група фахівців під керівництвом Джеффрі Лоуба з Медичної школи Університету Вейна.

На першому етапі роботи Лоуб і його колеги порівняли експресію 137 генів, робота яких пов'язана з епілептичними нападами, в різних ділянках кори головного мозку. Їм вдалося виявити окремі шари нейронів, схильних підвищеної електричної активності, яка спостерігається під час епілепсії. У цих зонах також було зафіксовано підвищене число синапсів, що також може сприяти накопиченню надлишкових потенціалів у нервових клітинах.

Друга частина дослідження була присвячена пошуку речовин, які можуть знижувати електричну активність нейронів. Провівши низку експериментів на лабораторних щурах, дослідники з'ясували, що до таких сполук належать інгібітори мітогенактивуючих протеїнкінази. Крім того, було встановлено, що при введенні експериментального препарату у тварин не тільки припинялися напади, але і нормалізувалася поведінка, зокрема зникала гіперактивність.

Далі група Лоуба вивчала вплив генетичних факторів на різні процеси в головному мозку, в тому числі тривалу потенціацію, синаптичну активність і пам'ять. Вчені виявили, що в епіактивних ділянках кори деякі гени (зокрема ген нейротрофічного фактора мозку) працюють у тісному контакті з відповідними ділянками так званої антисмислової РНК.

Таким чином уплив на ці ділянки виявився одним із способів регуляції електричної активності нейронів, що дозволить не тільки запобігати епілептичним нападам, але й лікувати пов'язані з цією хворобою поведінкові розлади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram