ГоловнаСуспільствоЖиття

Павленко хоче знати, де неповнолітнім продають алкоголь і цигарки

Громадськості пропонують скаржитися у Facebook.

Павленко хоче знати, де неповнолітнім продають алкоголь і цигарки
Фото: Макс Левин

Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко звертається до громадськості із закликом надавати інформацію про торгові точки, де неповнолітнім продають алкогольні напої та тютюнові вироби.

Про це повідомили в прес-службі глави держави.

Для цього на сторінці в мережі Facebook відкрито розділ - перелік місць, "де дітям продають алкоголь і цигарки".

Протягом доби вказана торгова точка буде включена в перелік місць, "де дітям продають алкоголь і цигарки", відповідний запит скерують у податкову інспекцію та місцеві органи влади.

Мета - активізація роботи відповідальних органів влади на центральному та місцевому рівнях з протидії поширенню алкоголю та тютюну серед дітей, виконання ними чинного законодавства з обмеження доступу дітей до алкогольних і тютюнових виробів, притягнення до відповідальності осіб, які реалізують таку продукцію дітям.

Президент України підкреслює та звертається до Кабінету Міністрів стосовно необхідності вдосконалення законодавства, передусім у частині запровадження повної заборони реклами, включно з прихованою, тютюнових виробів, алкогольних і слабоалкогольних напоїв.

— Юрій Павленко, уповноважений Президента з прав дитини

За даними вітчизняних наркологів, в Україні постійно вживають алкогольні напої 1% 12-13-річних дітей і близько 5% 16-18-річних. "Для України ця тема актуальна, і визначити масштаби цього явища досить складно", - зазначив Ю. Павленко.

"За три місяці цього року виявлено 3,5 тисячі фактів розпивання підлітками спиртних напоїв, куріння і появи в стані сп'яніння в громадських місцях. Однак на осіб, які продали дітям сигарети і спиртне, складено лише 1300 протоколів.

Досі не розроблено нормативного документа з контролю продажу алкоголю неповнолітнім і не налагоджено роботу регіональних держспоживінспекцій з виявлення порушень правил торгівлі пивом, алкогольними напоями та тютюновими виробами", - сказано в повідомленні.

Уповноважений Президента України з прав дитини закликав громадські організації, батьківські комітети, дітей, молодь узяти активну участь у роботі із захисту дітей від вживання алкоголю і тютюну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram