ГоловнаПолітика

Зеленський звернувся до Кабміну з низкою пропозицій про внесення змін до Податкового кодексу

Президент просить визначити чіткі правила оподаткування контрольованих іноземних компаній.

Зеленський звернувся до Кабміну з низкою пропозицій про внесення змін до Податкового кодексу
Владимир Зеленский
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський просить Кабінет Міністрів визначити чіткі правила оподаткування контрольованих іноземних компаній.

Про це повідомляється на сайті Офісу президента.

"Президент Володимир Зеленський звернувся до Кабінету Міністрів з низкою пропозицій, зокрема щодо визначення чітких і зрозумілих правил оподаткування контрольованих іноземних компаній у зв'язку з підписанням закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних і логічних неузгоджень у податковому законодавстві" № 466-IX", - йдеться в повідомленні.

У листі на ім'я прем'єр-міністра Дениса Шмигаля президент запропонував спільно з представниками бізнес-асоціацій та експертами розробити і внести до Верховної Ради законодавчі ініціативи з метою впровадження прозорих і деталізованих механізмів реалізації положень про обмеження, введені для запобігання ухилення від оподаткування, визначення чітких і зрозумілих правил оподаткування контрольованих іноземних компаній, а також надання платникам податків достатнього часу для забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування відповідних об'єктів оподаткування (з урахуванням обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням у світі COVID-19).

Також, на думку Зеленського, має бути зменшений розмір штрафів за окремі незначні податкові правопорушення.

Крім того, уряд повинен забезпечити захист даних та інформації, отриманих органами контролю зі звітності резидентів за доходами, зокрема отримані з джерел за межами України, а також даних, одержуваних від компетентних органів іноземних держав, відповідно до закону.

Має бути розглянуто питання про встановлення кримінальної відповідальності за незаконне розголошення таких даних та інформації.

Зеленський звернувся до Кабміну з пропозицією розробити і внести до парламенту законопроєкт про одноразове декларування.

Зазначається, що ці законодавчі зміни повинні бути підготовлені в тримісячний термін у співпраці з експертами, бізнесом і комітетом Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року парламент схвалив у другому читанні та в цілому скандальний законопроєкт №1210 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгоджень у податковому законодавстві".

У Раді підприємців при Кабінеті Міністрів України назвали законопроєкт №1210 "податковим терором".

Категорично проти цього законопроєкту виступили всі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України - зокрема Європейська бізнес асоціація, Американська торгова палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram