ГоловнаПолітика

ПЦУ забрала у Філарета Київську єпархію

Синод визначився з покаранням для почесного патріарха.

ПЦУ забрала у Філарета Київську єпархію
Фото: cerkva.inf

Синод Православної церкви України позбавив почесного патріарха Філарета (Денисенко) канонічних прав і обов'язків, пов'язаних з управління Київською єпархією.

Про це йдеться на сайті ПЦУ.

Усі парафії і монастирі Києва, які до 15 грудня 2018 року перебували в складі УПЦ Київського патріархату, переходять у підпорядкування митрополиту Київському і всієї України Епіфанію (Думенко).

Філарет залишається в складі єпископату ПЦУ за видатні заслуги в минулому перед українською православною церквою, але його прихильники - митрополит Білгородський і Обоянський Іосаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов) - з 24 червня виведені з єпископату. Архімандриту Андрію (Маруцаку) та ієромонаху Іллі (Зеленському), яким заборонили служіння, дали дозвіл упродовж місяця попросити синод про перегляд їхньої справи.

Філарету теж представлено право через лист на ім'я митрополита Київського і всієї України Епіфанія звернутися до синоду з проханням про соборний розгляд свого майбутнього становища в ПЦУ.

Синод Православної церкви ухвалив, що церковні збори, які Філарет провів 20 червня, не мали ніяких повноважень на прийняття заявлених рішень про відновлення Київського патріархату.

Уся УПЦ Київського патріархату, як і вся Українська автокефальна православна церква 15 грудня 2018 року об'єдналася в помісну Православну церкву України. Відповідно, жодні рішення, розпорядження або інші документи, видані від імені Київського патріархату або її статутних органів після реєстрації Київської митрополії ПЦУ 30 січня 2019 року, не мають канонічної та юридичної сили і не підлягають виконанню.

Нагадаємо, 20 червня в Києві була відновлена Українська православна церква Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом із ним від ПЦУ відкололися два архієреї з Росії - архієпископ Білгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов).

Цього ж дня було обрано ще двох майбутніх єпископів УПЦ КП - архімандрита Андрія (Маруцака) та ієромонаха Іллю (Зеленського).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram