ГоловнаПолітика

Генасамблея ООН прийняла резолюцію про порушення Росією прав людини в Криму

За проголосували 65 країн, проти - 27, утрималися - 70.

Генасамблея ООН прийняла резолюцію про порушення Росією прав людини в Криму
Фото: пресс-служба президента

Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію України щодо порушення прав людини в Криму. За прийняття документа проголосувало 65 країн, проти - 27, більшість країн - 70 - утрималося. Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на посольство США в Україні.

"Документ підтверджує неприпустимість захоплення території АР Крим силою, засуджує Росію за політично мотивовані переслідування громадян України і містить заклик до російської влади звільнити українців, яких незаконно утримує російська сторона", - йдеться в повідомленні.

У прийнятій резолюції поіменно згадуються Олег Сенцов, Володимир Балух та Емір-Усейн Куку, пише Укрінформ.

"З 2014-го року влада Росії використовує тортури для отримання підроблених свідоцтв у політично мотивованих переслідуваннях, включно зі справою українського режисера Олега Сенцова, висловлюючи глибоке занепокоєння наступними затриманнями і арештами Росією українських громадян, включно з Володимиром Балухом і Еміром-Усеїном Куку", - йдеться в документі.

Як зазначає агентство, резолюції ООН вкрай рідко містять імена політв'язнів. Серед останніх відомих випадків в історії організації - згадка дисидентів Нельсона Мандели (ПАР) і Аун Сан Су Чжі (М'янма).

Резолюція закликає забезпечити права людини і базові свободи незаконно ув'язнених в окупованому Криму і на території Росії політв'язнів, включаючи право на медичну допомогу, доступ лікарів та фахівців міжнародних організацій, зокрема, Червоного Хреста і Європейського комітету з питань запобігання катуванням, для перевірки стану здоров'я затриманих.

Вперше резолюція ООН закликає дотримуватися Правил Нельсона Мандели щодо українських політв'язнів у РФ і окупованому Криму.

Документ також закликає надати, відповідно до Віденської Конвенції, доступ до всіх українських політв'язнів в окупованому Криму і РФ українським консулам і омбудсмену.

Це вже третя ініційована Україною резолюція ООН про стан прав людини в Криму, прийнята Генасамблеєю за останні два роки. Перші дві були опубліковані в 2016 і 2017. Документ, прийнятий в цьому році, містить цілу низку нових статей.

Наприклад, він чітко визначає, як правильно називати Крим у всіх документах ООН: "Автономна Республіка Крим і місто Севастополь, Україна, тимчасово окуповані Російською Федерацією", коли мова йде про Крим в їх офіційних документах, комунікаціях і публікаціях, включаючи ті, в яких йдеться про статистичні дані РФ".

Також окремо наголошується, що Росія не виконала вимог двох попередніх резолюцій, а ситуація з того часу тільки погіршилася.

Вперше "кримська" резолюція окремо закликає Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про виконання цієї резолюції, включаючи рекомендації щодо кращого її впровадження, наступної, 74-ї сесії Генеральної асамблеї.

Серед країн, які не голосували за прийняття резолюції: Вірменія, Білорусь, Болівія, Бурунді, Камбоджа, Чад, Китай, Коморські острови, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, М'янма, Нікарагуа, РФ, Сербія, ПАР, Судан, Сирія, Таджикистан, Уганда, Узбекистан, Венесуела та Зімбабве.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію щодо Криму, в якій засудила застосування Росією своїх законів в анексованому Криму і примусове переведення громадян України в російське громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram