ГоловнаПолітика

Переговори щодо Собору 5 разів заходили в глухий кут, - Порошенко

Представники українських церков 27 років не сідали за один стіл.

Переговори щодо Собору 5 разів заходили в глухий кут, - Порошенко
Фото: пресс-служба президента

Переговори з підготовки та проведення Об'єднавчого Собору українських православних церков п'ять разів заходили в глухий кут. Про це в рамках прес-конференції заявив Президент Петро Порошенко. І його участь, за словами глави держави, дозволила знайти вихід із цієї ситуації.

“Консультації проходили дуже напружено. Але хочу зазначити, що вихід в кожному випадку був знайдений в абсолютно демократичній манері, де сторони йшли одна одній на поступки", - зазначив Президент.

"Створення єдиної церкви - це дуже непростий процес. З одного боку, потрібна була послідовна і рішуча позиція його Всесвятості Вселенського патріарха. Я думаю, що всі бачили, під яким тиском перебували і Вселенський патріарх, і патріархат. Тиском, який було організовано Москвою, Кремлем. Друга позиція - важливо було забезпечити і мати позицію світового православ'я. І третє - потрібно було, щоб українські церкви домовилися, незважаючи на провокації Росії, і домовилися в умовах, коли вони 27 років не сідали за один стіл. Повністю не спілкувалися. І вони не просто сіли за один стіл. Вони погодили статут, погодили процедуру обрання предстоятеля, погодили всі деталі. І це узгодження повністю відповідає канонам", - додав Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram