ГоловнаПолітика

Посол Угорщини починає роботу в Україні "кремлівськими методами", - МЗС

"Посла Угорщини таки запросили в МЗС!"

Посол Угорщини починає роботу в Україні "кремлівськими методами", - МЗС
Фото: ГПУ

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували заяву зовнішньополітичного відомства Угорщини про обставини запрошення угорського посла Іштвана Ійдярто і назвали її відвертою брехнею.

"Я намагався стримано коментувати наявні проблеми. Але чашу мого дипломатичного терпіння переповнила відверта брехня МЗС Угорщини про виклик їх посла", - заявив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

За словами заступника міністра, останнім часом дії і заяви угорської сторони дедалі більше нагадують стиль Кремля.

"То угорський прем'єр синхронно з Москвою декларує відмову від контактів з українською владою, то угорська дипломатія переходить на рейки маніпуляцій і перекручувань", - зазначив Василь Боднар.

За словами українського дипломата, посла Угорщини запросив у МЗС України директор профільного департаменту для демаршу щодо деструктивних заяв угорського прем'єра Віктора Орбана. Те, що посол попередньо сам просився на зустріч, не впливає ані на зміст, ані на форму демаршу.

"Послу Угорщини було висловлено рішучий протест у зв'язку з заявами Орбана, підкреслювалася неприпустимість втручання у внутрішні справи України, зокрема в тривалий виборчий процес. Посол з розумінням сприйняв наші занепокоєння. Жодної згадки про "утиски угорців на Закарпатті" не було! Навпаки, було запропоновано сконцентрувати взаємодію двох країн на практичних взаємовигідних напрямках", - пояснив Боднар.

Він висловив жаль з приводу того, що новий угорський посол починає свою роботу в Україні методами кремлівської пропаганди.

"Дуже шкода, що свою роботу в Україні новий угорський посол (а також його колеги в Будапешті) починає методами кремлівської пропаганди. Ми, зі свого боку, мабуть, почнемо в МЗС активно вчити угорську мову, щоб в коментарях відразу угорською вказувати не дипломатичне слово "запросили", а жорстке - "викликали". Якщо їм подобається жорсткий, а не конструктивний стиль діалогу - ми їм це забезпечимо", - написав заступник міністра закордонних справ.

Раніше прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер заявив, що посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто не викликали в українське Міністерство закордонних справ - бесіду, яка відбулася 16 листопада, ініціювала угорська сторона.

Також 16 листопада українське МЗС висловило рішучий протест новопризначеному послу Угорщини Іштвану Ійдярто в зв'язку з останніми заявами прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана і віце-прем'єр-міністра з питань національної політики Жолта Шем'єна про Україну.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 15 листопада заявив, що з чинною українською владою неможливо домовитися.

Як відомо, Угорщина блокує засідання Комісії Україна-НАТО через положення Закону про освіту щодо того, що мовою освіти в Україні є державна, українська мова, заявляючи, що це порушує права угорців, які проживають в Україні, на освіту.

Нагадаємо, конфлікт між Україною і Угорщиною загострився цього року через видачу угорських паспортів українцям на Закарпатті. У зв'язку з цим Україна вислала угорського консула з Берегового, у відповідь Угорщина вирішила вислати українського консула в Будапешті.

Новий посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто приступив до обов'язків тільки 14 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram