ГоловнаПолітика

Волкер розповів про свої контакти з Сурковим

За його словами, переговори фактично зайшли в глухий кут.

Волкер розповів про свої контакти з Сурковим
Фото: Газета.ру, Радио Свобода

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що його переговори з помічником президента Росії Владиславом Сурковим про перспективу запровадження миротворців тривають, але ніяких домовленостей про можливу особисту зустріч поки що немає.

Про це він сказав, виступаючи в Атлантичній раді у Вашингтоні.

"Владислав Сурков і я обмінялися кількома повідомленнями протягом літа й осені", - заявив Волкер.

За його словами, переговори ці фактично зайшли в глухий кут.

Волкер нагадав, що Росія постійно звинувачує Україну в невиконанні політичної частини Мінських угод, але Україна не може проводити вибори на Донбасі в умовах, коли там перебувають озброєні формування.

"Це свого роду мертва точка, з якої жодна сторона не може зрушити. Тому ми запропонували введення миротворчої місії під мандатом ООН, щоб забезпечити безпеку в Східній Україні", - сказав він. За його словами, це дозволило б створити умови для проведення місцевих виборів на Донбасі.

План підтримала Україна і всі західні країни, але не Росія. "Росіяни сказали: ні, ми не можемо на це погодитися. Ми згодні на охоронну місію для спостерігачів, а там подивимося", - розповів Волкер.

Він упевнений, що це призведе лише до заморожування конфлікту.

Тоді США запропонували почати з невеликої миротворчої місії, а потім її збільшити, але Росія не захотіла обговорювати і такий варіант.

"Ось так ми обмінюємося повідомленнями туди-сюди. Я думаю, що прийшов час знову зустрітися і обговорити все. Хоча я досить песимістично оцінюю готовність Росії щось робити в цей час", - сказав Волкер.

Він додав, що дати можливої зустрічі з Сурковим ще нема.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram