ГоловнаПолітика

Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати Сенцова підписали 100 тисяч осіб

Необхідну кількість голосів зібрали за два дні до закриття петиції.

Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати Сенцова підписали 100 тисяч осіб
Фото: EPA/UPG

Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати засудженого за політичними мотивами в Російській Федерації українського режисера Олега Сенцова підписали 100 тисяч осіб.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Європейський парламент уже звернувся до Володимира Путіна з проханням негайно звільнити Олега Сенцова та інших. Тепер час Америці сказати своє слово. Ми наполегливо закликаємо нашу владу зайняти тверду позицію в цьому питанні і використовувати всі засоби, щоб вимагати негайного звільнення Олега Сенцова й інших українських політв'язнів у Росії", - йдеться в петиції.

Станом на 10:45 четверга (за київським часом) петицію підписали понад 100,7 тис. осіб. Усього необхідно було зібрати 100 тис. голосів до 8 вересня. При цьому якийсь час українцям був закритий доступ до голосування.

Як наголошують на інтернет-порталі Білого дому, якщо петиція збере понад 100 тис підписів протягом 30 днів, його співробітники скерують її у відповідне відомство, а потім сповістять авторів і всіх, хто підписав її, про рішення по електронній пошті.

Нагадаємо, Олег Сенцов відбуває 20-річний тюремний термін у колонії в Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі в РФ.

Разом з іще одним кримчанином Олександром Кольченком його затримали в травні 2014-го за звинуваченням "в організації терактів на півострові". У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, тоді як Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва своєї провини не визнали.

16 травня стало відомо, що Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. Він голодує досі.

Експерти ООН заявили, що життя Сенцова в неминучій небезпеці, і закликали російську владу звільнити його "терміново, без попередніх умов".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram