ГоловнаПолітика

Комітет Ради з інформатизації забракував законопроект про блокування сайтів

Замість нього планують розробити два інші.

Комітет Ради з інформатизації забракував законопроект про блокування сайтів
Фото: Тереза Лащук

Комітет Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку забракував скандальний законопроект №6688 про позасудове блокування сайтів як недемократичний і оголосив про розробку двох нових законопроектів для захисту кіберпростору.

Рішення було прийнято на засіданні у вівторок, повідомив кореспондент LB.ua.

Автори законопроекту №6688 не прийшли на комітет, хоча представники секретаріату комітету заявили, що офіційно запрошували депутата від БПП Івана Вінника, який є одним з авторів законопроекту, а також заступника голови СБУ Олега Фролова. Фролов підтвердив свою участь, але на засідання не прийшов. Замість нього прийшов інший представник СБУ.

Профільним комітетом для цього законопроекту визначено комітет з питань національної безпеки і оборони, який вже розглядав його і рекомендував Раді прийняти його за основу.

Голова комітету з питань інформатизації Олександр Данченко із "Самопомочі" заявив, що над одним з нових законопроектів депутати працюють разом з представниками Європарламенту. Його основна мета - захистити українців від кібератак і тиску з боку Росії, в тому числі і поширення фейків.

Нагадаємо, законопроект №6688 передбачає можливість тимчасового блокування (обмеження) доступу до певного інформаційного ресурсу за рішенням суду, слідчого, прокурора і Ради національної безпеки і оборони. Законопроект надає СБУ повноваження забезпечувати за рішенням суду тимчасове блокування інформаційного ресурсу.

При цьому провайдери зобов'язані будуть в установленому Кабінетом Міністрів порядку тимчасово блокувати доступ до сайту.

Крім того, документ зобов'язує провайдерів за свій рахунок купувати і встановлювати устаткування для блокування сайтів, що загрожує підвищенням цін на доступ до інтернету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram