ГоловнаПолітика

МЗС України засуджує відмову від умовно-дострокового звільнення Балуха

Відомство вимагає негайно припинити репресії проти Балуха і 60 інших українців.

МЗС України засуджує відмову від умовно-дострокового звільнення Балуха
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністерство закордонних справ засуджує відмову в умовно-достроковому звільненні громадянина України, активіста Володимира Балуха.

Відповідну заяву оприлюднила прес-служба МЗС.

"Рішуче засуджуємо репресії проти Володимира Балуха, якому т.зв. Залізничним районним судом в окупованому Сімферополі сьогодні було відмовлено в умовно-достроковому звільненні", - сказано в повідомленні.

МЗС вимагає від Росії негайно припинити репресії проти Балуха, а також проти понад 60 інших українців, яких утримує кремлівський режим у Росії та в окупованому Криму, звільнити їх з-під варти і забезпечити безперешкодне повернення додому.

Зовнішньополітичне відомство закликає світову спільноту, міжнародні правозахисні інститути вжити всіх можливих правових і дипломатичних заходів з метою звільнення громадян України, незаконно утримуваних в Росії і на території тимчасово окупованого Криму; притягнення осіб, відповідальних за порушення прав людини і тортури на території окупованого Криму, до відповідальності; а також посилення тиску на країну-окупанта з метою відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.

Нагадаємо, сьогодні "Залізничний районний суд Сімферополя" відхилив розгляд клопотання адвоката Ольги Дінзе про умовно-дострокове звільнення Балуха за першим вироком. На початку судового засідання прокурор Денис Мишкін подав клопотання про припинення розгляду клопотання про УДО за першим вироком, оскільки вже було винесено новий вирок.

Суддя задовольнив клопотання прокурора.

5 липня підконтрольний Росії Роздольненський районний суд у Криму засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу в 10 тис. рублів (близько 4 тис. гривень). Активіста засудили до такого тюремного терміну за сукупністю двох кримінальних справ.

Другу справу проти активіста порушили через заяви начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольне, який стверджує, що Балух його побив.

4 серпня 2017 року суд в анексованому Криму засудив Балуха до 3 років і 7 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні і до штрафу в розмірі 10 тис. рублів.

Балуха затримали 8 грудня 2016 року. Він продовжує безстрокове голодування з 19 березня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram