ГоловнаПолітика

Порошенко закликав українців і поляків до християнського прощення одне одного

Президент узяв участь у відкритті Меморіалу пам'яті українців, загиблих від рук польської армії в 1944 році.

Порошенко закликав українців і поляків до християнського прощення одне одного
Фото: пресс-служба Порошенко

Президент України Петро Порошенко закликав українців і поляків до взаємного прощення в контексті подій Другої світової війни.

Про це він заявив під час виступу на церемонії відкриття Меморіалу пам'яті українців, загиблих від рук польської армії 1944 року.

"Перед пам'яттю невинних жертв Сагрині я закликаю всіх вас - українців і поляків - до християнського прощення. Саме до взаємного прощення, а не до помсти закликають нас із небес усі невинні жертви братовбивчих конфліктів між нашими народами", - заявив президент України.

Глава держави підкреслив, що українці глибоко шанують пам'ять поляків, які стали жертвами трагічних подій в Україні, зокрема на Волині в 1943-44 рр.

"Ми рішуче засуджуємо грубість і насильство і сьогодення, і минулого, і закликаємо наші нинішні і прийдешні покоління і українців, і поляків не допустити такої трагедії", - сказав він.

За словами Порошенка, будь-яке протистояння між Україною і Польщею послаблює і одну, і іншу державу.

"Я переконаний, що і в польському, і в українському суспільстві досить мудрості, щоб зрозуміти, що будь-яке протистояння між нами точно послаблює. Послаблює саме тоді, коли перед двома нашими країнами постала спільна загроза зі сходу, коли гібридна війна, розгорнута проти України, поширюється Кремлем і на всю Європу. І будь-яке використання будь-якими політичними силами історичної пам'яті для підвищення своїх рейтингів є абсолютно неприйнятним", - підкреслив він.

За словами глави Української держави, "страшні сторінки минулого не повинні бути визначальними для сьогодення і точно не повинні бути визначальними для нашого спільного європейського майбутнього".

"Добросусідські зв'язки українців і поляків по обидва боки берега Бугу нехай стають нерукотворним пам'ятником жертвам цієї трагедії, нехай стають запорукою того, що братовбивства ніколи більше не буде в нашій спільній історії", - резюмував президент України.

Раніше повідомляли, що під час візиту в Україну президент Польщі назвав Волинську трагедію "геноцидом", у той самий час закликавши "будувати дружбу між нашими народами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram