ГоловнаПолітика

Парубій на суді у справі Єфремова розповів про переговори з бойовиками в 2014 році

Спікер Ради дав свідчення в режимі відеоконференції.

Парубій на суді у справі Єфремова розповів про переговори з бойовиками в 2014 році
Фото: Пресс-служба ГПУ

Навесні 2014 року переговори з бойовиками, які захопили будівлю Служби безпеки в Луганську, блокували представники російських спецслужб.

Про це заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій, даючи свідчення у справі екс-нардепа Олександра Єфремова, повідомляє "Укрінформ".

"На моє переконання, ці люди (учасники переговорів з боку бойовиків, - ред.) не були самостійні. Більше того, наскільки мені відомо, на певному етапі вже прибули групи з Росії і з Криму - групи координаторів з ГРУ і ФСБ, їх називали "старша сестра" і "молодша сестра", які координували ці дії. Відповідно до перехоплених даних, які я отримував від представників наших спецслужб, я чітко розумів, що саме російські куратори роблять усе, щоб не допустити будь-яких погоджень, і головне - не допустити звільнення приміщень СБУ", - сказав Парубій.

У своїх свідченнях він підкреслив, що саме в Луганську, порівняно з іншими захопленими містами Донбасу, "бойовики були озброєні сучасною зброєю і перебували в приміщенні (обласна СБУ, - ред.), яке було добре обладнане для захисту від будь-яких дій".

За його словами, в переговорах, які тривали шість або сім днів, він брав участь разом з тодішнім заступником голови СБУ Андрієм Левусом, з боку бойовиків були Олексій Карякін, Олексій "Німець" Рельке і юрист, прізвища якого Парубій не згадав.

Обговорювалося також питання здачі бойовиками зброї і звільнення приміщень захопленої ними луганської СБУ. Бойовики вимагали за це амністію для спецназівців "Альфи" і "Беркута", а також для учасників захоплення будівлі. Крім того, вони наполягали на проведенні "референдуму".

Парубій після консультації з тодішнім в.о. президента України Олександром Турчиновим від його імені обіцяв амністію тим, хто не вчинив тяжких злочинів. Але через втручання кураторів з російських спецслужб переговори було зірвано.

Допит Парубія проходив у режимі відеоконференції.

Нагадаємо, екс-голову фракції "Партії регіонів" Олександра Єфремова звинувачують в організації захоплення будівлі Луганської ОДА; в сприянні захопленню Управління СБУ в Луганській області; в скоєнні умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України; в організаційному сприянні створенню та діяльності угруповання "ЛНР"; державній зраді.

Справу розглядає Старобільський райсуд Луганської області. Раніше суд відмовився допитати Парубія в режимі відеоконференції, аргументуючи тим, що щільний робочий графік не є підставою для цього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram