ГоловнаПолітика

Львівська ОДА заробила 100 млн гривень на вивезенні сміття зі Львова

Місто змушене щорічно платити 300 мільйонів.

Львівська ОДА заробила 100 млн гривень на вивезенні сміття зі Львова
Фото: loda.gov.ua

Львівська обласна державна адміністрація заробила 100 млн гривень на вивезенні сміття зі Львова.

Про це повідомив директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук на прес-конференції у вівторок, пише "Інтерфакс-Україна".

Рік тому на піку "сміттєвої кризи" Львівська міськрада схвалила передачу Львівській обласній адміністрації повноважень із вивезення і захоронення твердих побутових відходів із території міста. Ці повноваження передані на два роки (до 30 червня 2019 року). За це місто має заплатити обладміністрації 150 млн грн у 2017 році, 300 млн грн у 2018 році і 150 млн грн у 2019 році.

Романчук повідомив, що за минулий рік Львівська міськрада перерахувала ОДА 300 млн грн, але компаніям, які займаються вивезенням відходів зі Львова, заплатили тільки 200 млн грн. За його словами, економії вдалося досягти завдяки посиленому контролю над вивезенням відходів і оптимізації маршрутів їх перевезення.

Зекономлені кошти передали у вигляді субвенцій місцевій владі на територіях, які приймають ТПВ зі Львова. За його даними, за ці 100 млн грн реалізовано понад 170 заходів, зокрема: ремонт житла, вулиць, дворів, закупівля спеціальної техніки на полігони, контейнерів для побутових відходів і т.д.

Романчук зазначив, що ще 50 млн грн залучили з резервного державного фонду - на ці кошти провели облаштування та реконструкцію чотирьох полігонів, закупили вісім одиниць спецтехніки для полігонів і три лінії для сортування відходів.

Загалом за рік зі Львова вивезли 226 тис. тонн твердих побутових відходів, з яких 85 тис. тонн - на полігони у Львівській області, а 141 тис. тонн - на полігони за межами Львівської області.

Нагадаємо, проблеми з вивезенням сміття у Львова тривали близько року, з середини 2016-го, у зв'язку з закриттям міського звалища. Улітку 2017 року міськрада змушена була передати ці обов'язки з доплатою Львівській ОДА. Мер Львова Садовий погодився передати функцію з вивезення сміття обласній адміністрації, але назвав це ультиматумом з боку центральної влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram