ГоловнаПолітика

У Росії очікують вердикту лондонського суду стосовно "кредиту Януковича" до серпня

Судді підуть у відпустку з 1 серпня по 1 жовтня.

У Росії очікують вердикту лондонського суду стосовно "кредиту Януковича" до серпня
Будівля Королівського суда в Лондоні
Фото: EPA/UPG

Вердикт Апеляційного суду Англії у справі про борг України перед РФ на $3 млрд буде винесено до 1 серпня цього року, заявив заступник міністра фінансів Росії Сергій Сторчак.

"Очікуємо рішення суду. У них добігає цикл до виходу у відпустку, в цей період повинні оголосити рішення", - наводить ТАСС слова Сторчака.

Згідно з даними сайту суду, Апеляційний суд іде у відпустку 2018 року з 1 серпня по 1 жовтня.

Сторчак сказав, що Апеляційний суд спочатку підготує проект вердикту, який роздадуть сторонам. Далі сторони можуть надати свої коментарі до вердикту в письмовому вигляді, і тільки після суд винесе офіційний вердикт.

Нагадаємо, Україна в грудні 2015 року допустила дефолт для євробондів на $3 млрд, викуплених Росією в грудні 2013 року. Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних з комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант обговорювати відмовилася, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг слід було погасити до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 року не здійснила платежу на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення й обслуговування належних Росії єврооблігацій.

17 лютого 2016 року Мінфін РФ подав у Високий суд Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України і погодившись з наявністю у неї зобов'язань щодо єврооблігацій. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов.

У той самий час у рішенні суду зазначалося, що деякі визначення в ньому потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд повинен розібратися.

Тож 26 травня 2017 року Високий суд Лондона задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року до завершення розгляду апеляційної скарги України в Апеляційному суді (Court of Appeal).

Рішення Апеляційного суду Лондона надалі ще можна оскаржити у Верховному Суді (Supreme Court).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram