ГоловнаПолітика

Кравчук не вірить у повернення Донбасу в унітарне підпорядкування

"Що робити? Треба порадитися, обговорити, можливо, провести референдум".

Кравчук не вірить у повернення Донбасу в унітарне підпорядкування
Леонид Кравчук
Фото: rian.com.ua

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук вважає, що окремі райони Донецької і Луганської областей не вдасться повернути в унітарне підпорядкування, передбачене Конституцією.

"Ми повинні дивитися на ситуацію і думати, яку політику застосовувати в Донецьку і Луганську, яка комплексна політика повинна бути по Криму. Ці регіони вже не будуть такими, як були, і це слід пам'ятати... Я наведу цитату Гончара, хоч не повністю її підтримую. В його щоденниках написано: "Щоб Україна розвивалася спокійно і заможно, ми повинні відрізати від неї ракову пухлину - Донбас". До чого я це все говорю? Якщо комусь прийде в голову повернути частини, які вже фактично відокремилися, - це буде неефективно. Слід застосувати інші можливості, світовий досвід... Якщо ми спробуємо повернути і зробити його таким, як Київська область, унітарно підпорядкованою - вони не погодяться на це. Буде знову конфлікт, і цей конфлікт зупинити складно", - сказав він в інтерв'ю "Українській правді".

На запитання про можливість надання автономії цим районам, Кравчук відповів: "Можливо, але в мене немає точної відповіді. Я кажу, що не може бути такого, як було. Що робити? Треба порадитися, обговорити, можливо, провести референдум".

Що стосується Криму, то Кравчук не відкидає його повернення Україні під тиском міжнародного співтовариства в довгостроковій перспективі.

"Але в теорію, мовляв, якщо в Україні почнемо жити краще, ніж живуть у Криму, то Крим повернеться, - не вірю. По-перше, я не знаю, коли ми станемо жити краще. По-друге, там 78% росіян", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram