ГоловнаПолітика

Європарламент прийняв резолюцію із закликом звільнити Сенцова та інших політв'язнів

На цей момент у Росії перебуває понад 70 українських політв'язнів.

Європарламент прийняв резолюцію із закликом звільнити Сенцова та інших політв'язнів
Фото: EPA/UPG

Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій зажадав, щоб російська влада "негайно і беззастережно" звільнила Олега Сенцова і "всіх інших незаконно затриманих у Росії і на Кримському півострові громадян України".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У документі наголошується, що Європарламент "висловлює свою солідарність з українським кінематографістом, політичним активістом і політв'язням Олегом Сенцовим, який 14 травня 2018 року оголосив голодування, щоб домагатися звільнення незаконно затриманих співвітчизників, і стурбований наслідками голодування для здоров'я Олега Сенцова".

У резолюції зазначено, що Сенцов "був арештований у Криму незабаром після того, як Росія взяла під контроль півострів у 2014 році, а потім засуджений за показаннями, отриманими в результаті тортур, і в цей час відбуває 20-річний вирок за численними звинуваченнями в тероризмі в таборі суворого режиму в Ямало-Ненецькому автономному окрузі на крайній півночі Росії ".

Євродепутати висловили занепокоєння, що в цій справі засуджений також Олександр Кольченко до 10 років позбавлення волі і "ще один незаконно затриманий громадянин України Володимир Балух, який голодує з 19 березня".

"Європарламент закликає відповідно російську владу і медичні служби надати цим ув'язненим особам належну медичну допомогу і дотримуватися медичної етики, в тому числі шляхом ненав'язування примусового годування або будь-якого небажаного поводження, яке може бути катуванням та інші жорстокі форми", - йдеться в резолюції.

Парламентарії ЄС також висловили глибоку стурбованість тим, що багато українських політв'язнів, у тому числі Микола Карпюк, Володимир Присич, Олексій Чорний та Євген Панов, зазнавали серйозних тортур.

Згідно з резолюцією, в цей час у Росії налічується більш ніж 70 українських політичних в'язнів.

На думку європейських парламентаріїв, російські суди, чи то військові, чи то цивільні, некомпетентні судити про дії, вчинені за межами міжнародно визнаної території Росії, а судовий розгляд у таких випадках не може вважатися законним.

У резолюції також міститься заклик до ЄС "виступити із заявою, що засуджує порушення прав людини в Росії і спроби приховати їх під прикриттям Чемпіонату світу з футболу".

Нагадаємо, 9 червня Петро Порошенко і Володимир Путін провели телефонну розмову, під час якої обговорили питання звільнення політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram