ГоловнаПолітика

Холодницький: якщо голова відділу детективів НАБУ пропонував угоду Онищенку - це кримінальна відповідальність

Ситник переконував Холодницького, що відомство не має таємних домовленостей.

Холодницький: якщо голова відділу детективів НАБУ пропонував угоду Онищенку - це кримінальна відповідальність
Фото: Макс Левин

Якщо підтвердяться слова Олександра Онищенка про те, що голова відділу детективів НАБУ Андрій Калужинський пропонував йому угоду в обмін на свідчення щодо Петра Порошенка, то за цим фактом буде порушено кримінальне провадження. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

"Якщо такі слова підтверджуються іншими доказами, то це кримінальна відповідальність слідчих. Оскільки угоди з підозрюваним і обвинуваченим має право укладати тільки прокурор. Я пам'ятаю інтерв'ю Онищенка «Українській правді» за грудень минулого року, де він сказав, що спочатку НАБУ спілкувалося разом із САП, а потім сказали, що САП не потрібна. Ось і я тоді ставив це питання (Ситнику - ред.)... Питав, що це були за таємні домовленості, за моєю спиною. Тим паче - про угоди. Мене запевнили, що це все брехня, що Онищенко блефує. Тобто якщо він має докази, що підтверджують це, то я перший, хто внесе ці дані в ЄРДР. Тому що це є злочином", - зазначив Холодницький.

При цьому він запропонував дочекатися оригіналів плівок, щоб можна було провести експертизу і встановити їх справжність.

"Онищенко багато говорить. Я не згоден з позицією Ситника, що там нічого цікавого. Я сьогодні змінив групу прокурорів, де я буду старшим прокурором у цій справі - у справі плівок Онищенка. І будемо чекати на висновки. Але - тут можна погодитися з НАБУ - без слідства і дослідження тих плівок, апаратури і носія, на які вони були записані, давати оцінки рано. Нас Онищенко вже понад рік «годує», що він має плівки. І що він то готовий, то не готовий їх віддати", - зазначив Холодницький.

Разом із тим він заявив, що йому нічого невідомо про зміну статусу екс-нардепа-втікача у США (в ЗМІ була інформація про те, що Онищенко дав свідчення Мін'юсту США на перших осіб України, за що міг отримати політичний притулок - ред.), а все, що він чув - на рівні пліток і ЗМІ.

"Знаєте, за два роки роботи я побачив багато ситуацій, які виглядали справжніми, а виявлялися блефом. Тому довіряй, але перевіряй. Я чекаю. Якщо є заява, якщо є такі звинувачення про якісь домовленості за спиною прокурорів, тоді треба перевіряти", - резюмував голова САП.

Докладно читайте в повній версії інтерв'ю "Назар Холодницький: "Я не згоден із Ситником, що у плівках Онищенка немає нічого цікавого"".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram