ГоловнаПолітика

У Раду внесено проект про перейменування Переяслава-Хмельницького

Місту повернуть історичну назву Переяслав.

У Раду внесено проект про перейменування Переяслава-Хмельницького
Фото: phm.gov.ua

У Верховній Раді 19 квітня зареєстрували проект постанови №8307 про перейменування міста Переяслава-Хмельницького на Київщині.

Депутатам пропонується повернути місту історичну назву Переяслав.

Перейменування ініційовано Переяслав-Хмельницькою міською радою в жовтні 2017 року. У грудні того ж року Київська облрада підтримала цю ініціативу.

Український інститут національної пам'яті теж підтримує повернення місту його історичної назви, оскільки це буде сприяти відновленню національної пам'яті та подолання історичних міфів про "одвічне прагнення українського народу до возз'єднання з російським народом", що втілилося в "возз'єднання України і Росії" на Переяславській раду 1654 року.

Переяслав - одне з найдавніших міст України, його перша згадка датується 907 роком. Нинішню назву отримало у 1943 році після звільнення від німецьких військ. Зміну назви тоді пояснили метою "вшанування пам'яті великого сина українського народу ... основоположника союзу російського і українського народів - Богдана Хмельницького".

Ще в 2000 році місцева влада спробувала ініціювати повернення місту назви Переяслав. Планували провести місцевий референдум разом з всеукраїнським, але його заблокували комуністи.

Сьогодні Переяслав-Хмельницький - це місто обласного значення на південному сході Київської області. У ньому проживає біля 27 тисяч осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram