ГоловнаПолітика

На комітеті Пашинського відкинули звинувачення в корупції під час закупівлі БМП

Польські машини коштували 4,38 млн гривень за штуку.

На комітеті Пашинського відкинули звинувачення в корупції під час закупівлі БМП
Фото: Анна Стешенко

У середу, 18 квітня, в Києві відбулося засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони, присвячене публікації журналу "Новое время" про корупцію під час закупівлі БМП.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, учасники засідання відкинули всі звинувачення.

"У цій статті немає ні слова правди. Правда в одному, що перша країна НАТО почала нам постачати летальну зброю. Тому, коли нас звинувачують у тому, що кошти на оборону розкрадаються, це питання вже стосується нашої безпеки і відносин із Польщею і НАТО", - заявив голова комітету і фігурант статті "Новое время" Сергій Пашинський.

Депутат зазначив, що з метою максимально публічного дослідження звинувачень, на засідання комітету були запрошені керівники Міноборони і СБУ. Він сказав, що запрошення було надіслано і головному редактору журналу "Новое время" Віталію Сичу, але той на засідання не прийшов.

Заступник міністра оборони Ігор Павловський, своєю чергою, висловив думку, що українська сторона виправдано закуповувала БМП у Польщі, тим паче, з його слів, за найнижчою з можливих ціною. "Ми купували ці БМП у Польщі, оскільки Україна апріорі не виробляла машину бойової піхоти. У нас є можливість тільки капітального ремонту таких машин. А ці БМП нам потрібні для переозброєння армії", - розповів чиновник.

Вартість однієї закупленої машини за контрактом становить 169 тис. доларів, або 4 млн 379 тис. гривень.

"Раніше Україні пропонували БПМ за найнижчою ціною 6,6 млн грн. Тому купівля БМП за 4,3 млн грн, яку було здійснено, - це найвигідніша пропозиція для України", - повідомив заступник міністра.

Голова комітету Пашинський звернув увагу на те, що в статті вказано неправильну вартість БМП. "Там просто домалювали зайвий нуль", - сказав він.

Перший заступник голови "Укроборонпрому" Сергій Омельченко на засіданні також пояснив причини, чому польська сторона постачала Україні ці машини в розібраному стані.

"Це повністю відповідає європейським стандартам контролю безпеки імпорту військової техніки ... Подібні публікації суттєво ускладнюють наші переговори з міжнародними партнерами. Не відкидаю, що через політичну складову і цей контракт може бути зірвано", - сказав він.

Представник СБУ також повідомив, що служба перевіряє інформацію про наявність у статті інформації, яка потрапляє під гриф "державної таємниці", і відповідальність за її розголошення.

Нагадаємо, "Новое время" можуть засудити на 1-1,5 млн євро за цю статтю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram