ГоловнаПолітика

У Раду внесено проект звернення про автокефалію для України

Постанову розглядатимуть на засіданні парламенту в четвер.

У Раду внесено проект звернення про автокефалію для України
Внутренее убранство Свято-Владимирского собора
Фото: ua-archi.livejournal.com

У Верховній Раді 18 квітня було зареєстровано проект постанови №8284 на підтримку звернення президента України до константинопольського патріарха Варфоломея про надання автокефалії православній церкві в Україні.

"Як голова держави Україна, що представляє її громадян - у тому числі і тих, які належать до української православної громади, які завдяки Хрещенню, отриманого від Константинопольської Матері-Церкви 1030 років тому, сповідують православну християнську віру, - прошу Вас надати Томос про автокефалію православної Церкви в Україні. Цей довгоочікуваний документ стане не тільки торжеством Православ'я, а й актом глибокої історичної справедливості, тому що саме з Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри", - йдеться у зверненні Петра Порошенка.

Президент України пише, що тільки Варфоломій має канонічне право і законну владу вирішувати такого роду питання, і на нього "вся наша нація дивиться з благоговінням і надією".

Депутати в разі прийняття проекту постанови підтримають це звернення.

У пояснювальній записці нагадується, що 16 червня 2016 року Верховна Рада вже надсилала звернення до вселенського патріарха Варфоломея I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні.

Однак за минулі два роки прагнення до створення єдиної помісної церкви в Україні значно посилилося.

"Роль Московського патріархату все частіше носить характер пропаганди анексії Криму та підтримки збройного втручання Росії на сході нашої країни. В таких умовах українське суспільство демонструє ще більшу підтримку об'єднання православної церкви і визнання її автокефалії", - йдеться в документі.

Проект постанови зареєстровано від імені керівництва Верховної Ради, лідерів п'яти парламентських фракцій, представника Президента в Раді.

Нагадаємо, 17 квітня на зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради президент Петро Порошенко повідомив, що УПЦ КП і УАПЦ підписали звернення до Константинопольського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію новій помісній православній церкві України.

Він вважає, що це питання може бути розглянуто на найближчому соборі Константинопольської церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram