ГоловнаПолітика

Яценюк про "Північний потік-2": Важливо, що переважить - гроші чи європейські цінності

Будівництво "Північного потоку-2" може позбавити Україну 3 млрд доларів на рік.

Яценюк про "Північний потік-2": Важливо, що переважить - гроші чи європейські цінності
Фото: Макс Требухов

Зупинка будівництва "Північного потоку-2" повинна здійснюватися, в тому числі за допомогою жорсткого тиску, зокрема введення санкцій з боку США проти компаній, які його будують, і блокування проекту Єврокомісією.

Про це заявив лідер партії "Народний Фронт" Арсеній Яценюк в ефірі телеканалу "Україна".

Яценюк підкреслив, що будівництво "Північного потоку-2" може позбавити Україну 3 млрд доларів доходів на рік. Він нагадав, що європейські партнери надають нашій державі 1 млрд доларів кредиту на рік, який треба повертати, тоді як на транзиті газу "ми зараз самі заробляємо 3 мільярди".

"Якщо Росія з нашими західними партнерами побудує цей газопровід, то мета Росії перетворити українську газотранспортну систему на металобрухт тоді буде здійснена", - підкреслив лідер "НФ".

"Мені приємно, що канцлер Німеччини визнала, що це не тільки економічний, а й політичний проект. І хотів би розібратися в деталях. Коли наші німецькі партнери сказали, що Україна повинна залишатися транзитером, то це наскільки? На 100% наших потужностей і на заробіток для українського народу в 3 млрд доларів чи на 10% потужностей і заробіток 300 млн доларів?" - сказав він.

Яценюк нагадав, що США, країни Балтії, Польща виступили проти "Північного потоку-2", так само як і Європейська комісія.

"І зараз дуже важливо, що буде переважати: гроші чи реальні європейські цінності", - зазначив він.

"Якщо американська адміністрація запровадить санкції проти компаній, які будують «Північний потік-2», це буде реальна дія. Якщо Європейська комісія чітко заявить, що блокує будівництво «Північного потоку-2» і підтримує український народ і незалежність України, адже наша газотранспортна система - це частина нашої незалежності, - це також дія. Так само якщо канцлер Німеччини так само чітко заявить, що не дасть можливості позбавити Україну транзитних потужностей, це буде рішенням цієї проблеми", - додав лідер "НФ".

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко назвав "Північний потік-2" політичним хабарем за лояльність до Росії.

Німеччина вже видала всі дозволи на будівництво газопроводу "Північний потік-2" по дну Балтійського моря. Потрібні ще дозволи від Фінляндії, Данії і Швеції.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що після побудови "Північного потоку-2" і "Турецького потоку" транзит газу через Україну знизиться вдесятеро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram