ГоловнаПолітика

Жебрівський заявив про готовність платити пенсії жителям Донецька через Червоний Хрест

У Донецькій області це близько 350 тисяч осіб, які з різних причин поки що не отримують українські пенсії.

Жебрівський заявив про готовність платити пенсії жителям Донецька через Червоний Хрест
Фото: facebook.com/Vyacheslav.Abroskin

Україна може надати Червоному Хресту повноваження виплачувати пенсії пенсіонерам окупованого Донбасу.

Про це в інтерв'ю DW сказав голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

"Я недавно зустрічався з представниками Червоного Хреста... Якщо Червоний Хрест візьме зобов'язання виплачувати на території, тимчасово окупованій Росією, пенсії і буде бачити, кому платить, то український уряд, я думаю, не буде заперечувати. Поки що механізми, як без ідентифікації проводити виплати, ми не змогли ні з донорами, ні з ким відпрацювати", - сказав Жебрівський.

За його словами, серед зареєстрованих 3,3 мільйона пенсіонерів внутрішньо переміщених осіб лише близько 200-250 тисяч постійно проживає на підконтрольній Україні території. Найбільше скарг надходить через те, що такі пенсіонери повинні приїжджати один-два рази на півроку у відділення Ощадбанку, щоб проходити ідентифікацію. В іншому разі виплата пенсії може бути заблокована.

Жебрівський зазначив, що така ідентифікація необхідна саме для того, щоб пенсія нараховувалася справжнім одержувачам.

"На цій території українських банків немає. Держава Україна зберігає свої зобов'язання платити пенсії, але хоче бачити, кому платить, що виплата йде саме тій людині. Жива ця людина чи ні. Банківська картка у цієї людини, чи відібрали бойовики, чи, вибачте мені, син-алкоголік, який замість батьків отримує пенсію і залишає старих без засобів для існування!" - сказав Жебрівський.

Він зазначив, що особливо критична ситуація склалася з тими пенсіонерами на непідконтрольних територіях, які не мають можливості самостійно пересуватися і відповідно приїхати на контрольовану територію для проходження ідентифікації. Багато людей через острах також бояться це робити. За його словами, "в Донецькій області це десь 300-350 тисяч, які з різних причин поки що не отримують українські пенсії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram