ГоловнаПолітика

Сурков передбачив Росії війни і століття "геополітичної самотності"

"Росія, без сумніву, буде воювати (адже війна теж є способом спілкування)".

Сурков передбачив Росії війни і століття "геополітичної самотності"
Фото: kremlin.ru

Помічник президента Росії Владислав Сурков написав статтю для журналу "Росія в глобальній політиці", де пророкував їй війни і століття геополітичної самотності.

У ній він заявляє, що чотириста років вестернізації не увінчалися успіхом, - "європейці в Росії швидко й поголовно русіли, а росіяни все ніяк не європеїзувалися", - і 2014 рік ознаменував відмову від спроб стати частиною західної цивілізації.

"Росія чотири століття йшла на Схід і ще чотири століття - на Захід. Ні там, ні там не вкоренилася. Обидві дороги пройдено. Тепер будуть затребувані ідеології третього шляху, третього типу цивілізації, третього світу, третього Риму", - пише Сурков.

"З 14-го року і далі простягається невизначено довгий новий час, епоха 14+, в яку нам буде сто (двісті? триста?) років геополітичного самотності", - заявляє він.

Сурков вважає, що Росія вмістила в себе одночасно і Схід, і Захід, тому "всюди родич і ніде не рідний".

Втім, самотність, за версією Суркова, не означає повну ізоляцію.

"Росія, без сумніву, буде торгувати, залучати інвестиції, обмінюватися знаннями, воювати (адже війна теж спосіб спілкування), брати участь у колабораціях, належати до організацій, конкурувати і співпрацюти, викликати страх і ненависть, цікавість, симпатію, захоплення", - йдеться в статті.

Нагадаємо, що Сурков вважається куратором "ДНР" і "ЛНР". Про роль Суркова в подіях на Майдані писала шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна у своїй книзі "Майдан. Нерозказана історія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram