ГоловнаПолітика

Порошенко вважає погрози РФ припинити постачання газу додатковим аргументом проти "Північного потоку-2"

На думку президента, проект монополізує поставки газу в ЄС і порушує принципи диверсифікації.

Порошенко вважає погрози РФ припинити постачання газу додатковим аргументом проти "Північного потоку-2"
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко вважає, що погрози Росії не виконувати рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма у справі "Нафтогазу" проти "Газпрому" є додатковим аргументом проти російського проекту будівництва магістрального газопроводу "Північний потік-2" (Nord Stream-2).

Про це він заявив на зустрічі з міністром оборони Швеції Петром Хультквістом.

"Поведінка РФ..., погрози припинити поставки газу в Україну, не виконувати рішення суду про транзит і розірвати контракт дає додаткові аргументи і підстави, щоб продумати, наскільки обґрунтованим з точки зору енергетичної безпеки Європи є проект "Північний потік-2", який монополізує поставки газу в ЄС з РФ і порушує принципи диверсифікації", - сказав Порошенко.

Він також висловив надію, що країни Північної Європи (Швеція, Фінляндія, Данія) відіграють важливу роль у тому, щоб не дозволити Росії використовувати інструменти газового шантажу проти України і Європейського Союзу.

Нагадаємо, російський "Газпром" оголосив про початок розірвання контрактів з "Нафтогазом" після поразки в суді Стокгольма 28 лютого, який частково задовольнив вимоги "Нафтогазу" й ухвалив, що російський холдинг повинен відшкодувати українській компанії $4,63 млрд за непостачання газу за укладеним між ними транзитним договором.

"Північний потік-2" - проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з РФ до Німеччини через Балтійське море. Передбачають, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті самі, що й у першого Nord Stream, запущеного в 2011 році.

У лютому група німецьких депутатів виступила проти "Північного потоку-2". Політики впевнені, що будівництво другої черги газопроводу з Росії до Німеччини в обхід України призведе до "розколу ЄС і втрати довіри".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram