ГоловнаПолітика

У Яворові розбили таблицю, присвячену польському королю

На стіні вивісили плакат "В Україні ми будемо вшановувати своїх героїв".

У Яворові розбили таблицю, присвячену польському королю
Архивное фото
Фото: zik.ua

У Яворові невідомі розбили таблицю на наріжному камені майбутнього пам'ятника польському королю кінця XVII століття Яну III Собеському.

Про це пише Zaxid.net з посиланням на поліцію Львівської області.

Правоохоронці проводять дослідчу перевірку інциденту.

На таблиці був напис: "Тут буде споруджено пам'ятник королю Яну III Собеському, старості м. Яворів, командувачу польсько-українських сил, які перемогли турків під Віднем". Сама таблиця культурно-історичної цінності не мала, зазначає видання.

"Польське радіо", посилаючись на голову відділу Товариства польської культури Львівщини в Яворові Софію Міхневич, повідомляє, що на місці інциденту було вивішено плакат.

"Таблиця розбита, а на стіні вивішено величезний плакат у червоно-чорних кольорах із портретом Степана Бандери і написом: "В Україні ми будемо вшановувати своїх героїв", - заявила Міхневич.

Наріжний камінь під пам'ятник Собеському було закладено в 2014 році.

Міхневич зазначила, що попри те, що це була ініціатива польських жителів Яворова, її підтримала місцева українська влада.

"У нас ніколи не було конфліктів на національному ґрунті", - зауважила вона.

Рішення встановити пам'ятник королю Яну III Собеському Яворівська міська рада ухвалила 19 листопада 2013 року після звернення місцевого відділу Товариства польської культури Львівщини. Мотивували це тим, що Ян III Собеський спочатку був старостою міста, а після коронації зробив його однією зі своїх резиденцій і святкував тут перемогу у Віденській битві з турками в 1683 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram