ГоловнаПолітика

"Джавеліни" змусять росіян переглянути їхні дії в Україні, - екс-командувач армією США в Європі

На думку генерала НАТО у відставці, рішення США озброїти Україну не викликало гострої реакції в Європі і РФ.

"Джавеліни" змусять росіян переглянути їхні дії в Україні, - екс-командувач армією США в Європі
Фото: delfi.ee

"Джавеліни" в руках українців здатні змінити те, як російські військові сприймають конфлікт на сході України, і змусити їх переглянути свою поведінку.

Про це під час брифінгу Комісії з безпеки і співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) заявив колишній командувач сухопутними військами США в Європі генерал (у відставці) Бен Ходжес, передає Голос Америки.

"Не знаю, як українці їх використовують, але переконаний, що росіяни будуть відстежувати місцезнаходження "Джавелінів", тому що це дуже ефективна система, яка може змінити те, як хтось сприймає ситуацію... Відтепер росіяни будуть знати, що в України є "Джавеліни". Це, я вважаю, змусить росіян, сепаратистів переглянути їхні дії", - сказав Бен Ходжес.

Американський військовий підкреслив, що присутність в українському арсеналі "Джавелінів" може змусити противника відмовитися від тактики захоплення невеликих шматків української території у сприятливі моменти.

Бен Ходжес зазначив, що рішення США озброїти Україну не викликало гостру реакцію в Європі і Росії, чого побоювалися оглядачі і попередня адміністрація США.

"Відверто кажучи, я був здивований відсутністю значної реакції з боку Росії чи європейців на рішення США. Для мене це означає, що спеціальний представник США з питань України Курт Волкер дуже добре попрацював, щоб гарантувати, що це рішення не підірве єдність альянсу", - підкреслив Ходжес.

Нагадаємо, в грудні адміністрація США повідомила про рішення надати Україні летальну зброю. Також американські чиновники повідомили про отримання Україною протитанкових переносних ракетних комплексів "Джавелін".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram