ГоловнаПолітика

Дві колегії суддів у справі Штепи заявили самовідвід (оновлено)

Судді послалися на обставини, які можуть викликати сумнів у їхній неупередженості.

Дві колегії суддів у справі Штепи заявили самовідвід (оновлено)
Фото: focus.ua/Константин Буновский

Колегія суддів Ленінського районного суду Харкова, яка слухала справу екс-мера Слов'янська Нелі Штепи, обвинуваченої в сепаратизмі, заявила про самовідвід і задовольнила його.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Колегія суддів ухвалила: відвести суддів Шрамко, Бондаренка, Гринчук від участі в розгляді кримінального провадження з обвинуваченням Штепи у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.110, ч.1 ст.258-3 Кримінального кодексу України", - йдеться в ухвалі, оголошеній головуючою суддею Людмилою Шрамко.

У мотивувальній частині зазначено, що суддя Людмила Шрамко, Віталій Бондаренко й Олександра Гринчук заявили про самовідвід на підставі п.4 ч.1 ст.75 Кримінального процесуального кодексу, посилаючись на наявність обставин, які можуть викликати сумнів у їхній неупередженості, а саме - проведення досудового розслідування прокуратурою Харківської області в кримінальному провадженні за ч.3 ст.368, ч.2 ст. 375 КК за фактом отримання суддями Ленінського райсуду хабара за винесення свідомо неправосудного рішення щодо Штепи.

Прокурори, які беруть участь у судовому засіданні, не заперечували проти самовідводу Бондаренка і Гринчук, але виступили проти самовідводу Шрамко, оскільки вона раніше не брала участі в розгляді цієї справи.

Захист і обвинувачена виступили за вирішення питання на розсуд суду, зазначивши, що внесення даних про суддів у ЄРДР, на їхню думку, свідчить про тиск на суд.

Ухвала не підпадає під оскарження.

Оновлення. Нова колегія суддів у складі Євгена Ольховського, В'ячеслава Євтіф'єва і Анжеліки Гримайлів теж заявила про самовідвід на тій самій підставі, пише "Інтерфакс-Україна".

Крім того, суддя Євтіф'єв - переселенець із зони АТО. У нього там залишилися мама і близькі родичі, суддя побоюється, що в зв'язку з його участю в процесі їм може загрожувати небезпека.

Держобвинувач виступила проти задоволення самовідводу, оскільки новопризначені члени колегії раніше не брали участі в розгляді справ проти Штепи. Захист і обвинувачення підтримали самовідвід колегії.

Нагадаємо, Штепу звинувачують за ч.3 ст.110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, яке призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків) і за ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу.

Штепі неодноразово продовжували запобіжний захід, їй загрожує довічне ув'язнення. 20 вересня суд змінив їй запобіжний захід з утримання під вартою на цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета. На виході з будівлі суду екс-мер Слов'янська заспівала гімн України.

У листопаді суд продовжив домашній арешт Штепи і дозволив їй поїхати до Києва на лікування. Крім того, суд вирішив продовжити розгляд справи, незважаючи на заміну головуючого судді, який заявив самовідвід через процесуальні порушення під час його призначення. Раніше головуючий суддя у справі Штепи Віктор Вікторов пішов у відпустку для догляду за дитиною.

19 грудня минулого року Штепа відмовилася заходити в будівлю суду для участі в засіданні, заявивши, що "там їй загрожує небезпека". Наступне засідання було призначено на 9 січня 2018 року, однак через неявку суддів було перенесено на 11 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram